Foment adjudica el tram Sils-Caldes de Malavella de l'N-II per 32,4 milions

Les obres de desdoblament en aquest tram estaven aturades des del 2009

El Ministeri de Foment ha adjudicat aquest dimecres les obres de desdoblament que han de fer que l'N-II entre Sils i Caldes de Malavella passi a ser una carretera amb dos carrils per sentit. Aquestes obres, llargament reivindicades, les farà l'empresa Acciona i s'han adjudicat per 32,4 MEUR. En el projecte, Foment recull que les obres es faran amb la previsió que en un futur la via es pugui ampliar a tres carrils per sentit.

En l'execució de l'obra hi ha dos punts singulars. Per una banda, s'haurà de construir un viaducte per salvar la riera de Santa Marina i, per altra banda, una estructura que permeti que la carretera passi per sobre de la línia de tren Barcelona-Portbou. Les obres també inclouen els enllaços tant amb el poble de Caldes de Malavella com amb les Mallorquines.

El projecte inclou que l'autovia tingui dues calçades de set metres d'ample, amb dos carrils de circulació de 3,5 metres cada un. Els carrils tindran vorals exteriors de 2,5 metres i els interiors aniran del metre al metre i mig.

Unes obres llargament reivindicades

El juny de 2009, quan les obres de desdoblament d'aquest tram ja estaven en marxa, l'empresa responsable va fer fallida i va abandonar els treballs. L'N-II en aquest tram va quedar empantanegada ja que es van deixar tal i com estaven estructures a mig muntar, terres mogudes i vorals malmesos i estrets. Ara, més de tres anys després, Foment ha adjudicat l'obra i les màquines podran entrar a treballar-hi de nou. Malgrat l'anunci, encara falta que l'adjudicació es publiqui al Butlletí Oficial de l'Estat (BOE).

La licitació d'aquest tram es va fer l'estiu del 2011 -amb el PSOE al govern de l'Estat- i es va adjudicar provisionalment dos dies abans de les eleccions generals de novembre del 2011. En aquell moment, l'adjudicació no era definitiva perquè les empreses van presentat pressupostos per sota del preu mínim de licitació, que va ser de 39 MEUR. Quan el PP va accedir al govern de Madrid va assegurar que aquestes obres s'adjudicarien abans d'acabar l'any.

Els pressupostos generals de l'Estat d'aquest any inclouen una partida de 15 MEUR per aquest tram que encara no s'han gastat. Per a l'any vinent, el govern estatal ha previst una partida similar pel Sils-Caldes. Foment ha adjudicat l'obra per 32,4 MEUR.

El mal estat de la carretera en aquest tram ha estat objecte de crítica sistemàtica per part d'usuaris i partits polítics per l'alta sinistralitat que s'hi ha registrat. De fet, el Consell Comarcal de la Selva ha portat l'estat de la carretera al seu pas per la comarca fins a la fiscalia. A la denúncia, el consell demana que s'investigui si els responsables de Foment poden haver comès "diferents delictes d'homicidi i lesions per imprudència greu".