Un operatiu nacional antidroga amb 14 detinguts descobreix ''guarderies'' per a haixix i marihuana a Girona

Duien la mercaderia de Màlaga a França en vehicles de luxe a altes velocitats

Agents de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional, en el marc de l'operació Koda/montre, han desarticulat una organització criminal d'origen francès dedicada al tràfic de marihuana i haixix amb ramificacions a Girona on llogaven immobles per a guardar-hi la droga. El mètode emprat era el Go Fast, consistent en creuar la península ràpidament fins a la seva destinació.

Durant aquest operatiu contra el tràfic de substàncies estupefaents, desenvolupat en tres fases, s'han intervingut 142.475 euros en efectiu, 9 vehicles sostrets, un fusell d'assalt, dos subfusells, cinc pistoles, un revòlver, un arma llarga, munició de diferent calibre, plaques de matrícula falses i balances i material per envasar substàncies

Un total de 14 persones de diferents nacionalitats -deu d'elles franceses, dues italianes, una espanyola i una belga- han resultat detingudes per la seva presumpta responsabilitat en els fets a Màlaga (8), Cadis (3) i Barcelona (3).

El sistema Go Fast

Aquesta investigació conjunta es va iniciar quan els agents van detectar un entramat de ciutadans francesos, residents a la província de Màlaga, que s'estaven dedicant a el transport d'importants quantitats de droga amb el sistema Go Fast. Igualment, els investigadors van comprovar que aquesta organització criminal disposava d'una important infraestructura logística de "guarderies" i domicilis de seguretat on emmagatzemaven haixix i marihuana. Els seus integrants realitzen constants desplaçaments cap a França, disposant també d'una infraestructura estable a Catalunya.

Les "guarderies"

L'organització es dedicava a el cultiu intensiu de marihuana a finques de zones poc habitades, així com a l'adquisició i apilament de grans partides de droga procedents d'altres proveïdors. Per al seu emmagatzematge llogaven immobles en diferents punts de la província de Màlaga, a més de comptar amb "guarderies" secundàries a Barcelona i Girona que utilitzaven a l'espera del seu definitiu transport a tercers països.

Per desenvolupar aquesta activitat delictiva es valien de vehicles d'alta gamma sostrets -majoritàriament a l'estranger- amb matrícules duplicades per creuar el país amb les partides de droga fins al seu destí a França. A més, la xarxa utilitzava per al transport de la mercaderia a individus joves, d'origen francès, vinculats a l'organització i captats en ambients marginals de país veí.

Normalment, circulaven en comitiva a altes velocitats, actuant un dels vehicles com a llançadora per evitar els possibles dispositius de seguiment o controls policials. A més portaven amb si armes de foc, extintors i cards metàl·lics amb què fer front als agents de les Forces i Cossos de Seguretat que tractessin de detenir-los.

11 registres i 14 detinguts

L'explotació d'aquest operatiu, que es va desenvolupar en tres fases des de desembre de 2020 fins al passat mes de febrer, va finalitzar amb la detenció de 14 persones a Màlaga (8), Cadis (3) i Barcelona (3). i el total desmantellament d'aquesta organització criminal més s'han practicat 11 registres a Màlaga, Cadis, Barcelona i Girona, en els quals els agents han confiscat 120 quilograms de marihuana en cabdells, 709 plantes de marihuana, més de 3 quilograms d'haixix i s'han intervingut 142.475 euros en efectiu, un fusell d'assalt Kalashnikov, dos subfusells UZI, cinc pistoles, un revòlver, una arma llarga, munició de diferent calibre, plaques de matrícula falses i útils per al pesatge i envasat de substàncies.

L'autoritat judicial competent ha decretat la presó provisional per a 12 dels 14 detinguts.