Alliberen més crancs autòctons a la Garrotxa en perill d'extinció

S'han deixat anar uns 400 exemplars a la zona de la Vall d'en Bas

El seguiment que s'està fent de les poblacions autòctones indica una "davallada lleu", ja que la desaparició en algunes zones es compensa amb la descoberta de noves. Ara bé, "tot i no ser una reducció acusada, no s'ha detectat tampoc una recuperació", explica el director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig, que ha justificat així la necessitat de nous alliberaments al territori en un futur.

Aquest matí, s'han deixat anar 400 exemplars a una zona boscosa de la Vall d'en Bas i en total se n'hauran alliberat un miler aquesta tardor. Els encarragats de fer-ho han estat un grup d'estudiants de l'IES Pia d'Olot que han vist per primer cop aquesta espècie. "Abans era el que acostumàvem a pescar quan teníem la vostra edat", els explicava aquest matí un dels tècnics presents.

Una espècie habitual que ha passat en perill d'extinció

I és que aquesta espècie protegida, l'anomenada 'Austropotamobius pallipes', era habitual a la major part de cursos hídrics de la conca del riu Fluvià fins als darrers anys de la dècada dels setanta, moment en què la seva situació va esdevenir crítica. La forta expansió del cranc roig americà i també del cranc senyal va provocar que una malaltia fúngica ( l'afanomicosis) afectés l'espècie autòctona i que actualment es trobi al límit de la desaparició. Una altra amenaça ha estat l'acció de l'home i per això s'estan fent campanyes de conscienciació a les escoles.

La seva reintroducció és possible gràcies a la feina feta des del Centre Reproductor de Cranc Autòcton als paratges de la Moixina, a Olot, creat el 2004 amb el suport del Departament d'Agricultura, a través del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i l'Ajuntament d'Olot. Actualment tenen una reserva d'exemplars reproductors amb cries en captivitat, que posteriorment s'alliberen en punts estratègics al territori. Hi ha un altre centre que l'està estudiant al Pont de Suert, però les baixes temperatures de la zona han impedit la seva reproducció sistemàtica com s'ha aconseguit fer a la capital garrotxina després d'anys de proves.

De forma paral·lela als alliberaments, també s'estan fent campanyes d'eradicació del cranc americà amb trampes.