La Vall d'en Bas rep el fons de Mas Serrat de la Pinya amb documents del segle XIII

El consistori cedeix els documents a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa

L'Ajuntament de la Vall d'en Bas (Garrotxa) ha rebut el fons de Mas Serrat de la Pinya, on hi ha 143 pergamins d'entre el 1233 i el 1644 i un llibre mestre de mitjans del segle XIX, entre d'altres documents històrics. El fons era propietat de Bartomeu Plana, el que va ser primer alcalde del municipi després del franquisme.

Els documents provenen del mas Serrat, una masia que hi ha a tocar de la Pinya i que apareix documentada des del segle XIII. En els documents hi ha informació del mas sobre compravendes, creacions censals i estats de comptes. L'Ajuntament ha cedit tot el fons a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa per garantir-ne la seva conservació. Qualsevol veí que vulgui consultar els documents podrà fer-ho.

L'Ajuntament ja va donar part del fons a l'arxiu durant el 2020 i es preveu que aquest 2021 s'acabi d'ingressar la resta del material. La cessió permet mantenir la propietat a l'Ajuntament de la Vall d'en Bas, però l'arxiu els podrà utilitzar de forma gratuïta.

El fons compta amb 143 documents en pergamí (1233-1644), d’un llibre mestre de mitjans segle XIX, documentació en paper (1383-1864), un plànol relatiu a les propietats de Bartomeu Plana i Collellmir (1950), una fotografia de Benet Grau Serrat (1930), que fou jutge de primera instancia d’Olot i diversos diplomes, certificats, impresos i quaderns d’exercicis escolars (s. XIX-XX).