Uns activistes tapien una oficina d'Endesa a Girona en protesta pels talls i el preu de la llum

Rebel·lió o Extinció demana als governs "intransigència" amb les elèctriques

Una vintena d'activistes del col·lectiu Rebel·lió o Extinció han bloquejat amb una paret de totxanes l'entrada del punt de servei d'Endesa a Girona aquest dissabte.

El propòsit ha estat protestar per les polítiques de la companyia a qui acusen de ser una de les més contaminants de l'Estat, a més de no "fer res" en els "constants talls de llum" que pateixen alguns barris de Girona, com la Font de la Pólvora. El membre de Rebel·lió o Extinció, Jordi Mateu, però, assenyala que aquesta problemàtica passa "en molts altres llocs" de la demarcació.

Mateu també recrimina a l'elèctrica l'increment "abusiu" del preu de la llum que va aplicar coincidint amb l'onada de fred d'aquest hivern. "Ho van fer en un moment d'especial vulnerabilitat i això és el que venim a denunciar", remarca.

Des del col·lectiu assenyalen que la "verdadera violència" són "aquests talls de llum i desnonaments" que afecten a persones amb menys recursos. Mateu lamenta que l'energètica tingui "la connivència del poder polític" i exigeix a les administracions que siguin "intransigents" amb les grans companyies i que "deixin de dependre d'aquests oligopolis".

Queixa pels fons europeus

Des de Rebel·lió o Extinció també han carregat contra el repartiment dels fons europeus destinats a la recuperació econòmica per la crisi sanitària. Mateu recorda que Endesa, juntament amb Iberdrola i Naturgy han presentat més de 360 projectes per obtenir fins a 53.000 milions d'euros (MEUR) dels fons Next Generation.

El col·lectiu considera que la voluntat de les tres empreses de reconvertir el seu negoci cap a les renovables només respon a l'interès per "controlar i refermar l'oligopoli". "I tot això per part d'una empresa en la que els grans directius cobren 230 vegades el sou mig i en el que hi ha una bretxa salarial de gènere del 30%", argumenten.

Manifestació suspesa

A la mateixa hora que s'ha fet aquesta acció de Rebel•lió o Extinció estava prevista una concentració a la Plaça U d'Octubre de 2017 de Girona, en la que el CDR havia citat els tres caps de llista per Girona de Junts, Esquerra i la CUP. Finalment, però, l'acte s'ha acabat cancel·lant i des del CDR han criticat que només la CUP havia confirmat l'assistència.