Cristòfor Colom podria ser de Calonge

Un historiador ressegueix la biografia del descobridor i creu que és "possible i coherent" que estigués molt lligat al Baix Empordà

D'on era Cristòfor Colom és una d'aquelles qüestions que la història no ha aconseguit resoldre de forma concloent i que, per contra, és focus de moltes teories de la conspiració. Diverses poblacions de diferents països n'han reivindicat la paternitat i en els darrers anys ha pres força la teoria que fos català o dels Països Catalans.

Ara, l'historiador Jaume Aymar planteja una nova hipòtesi de treball que situa l'origen de Colom a la població de Calonge, al Baix Empordà. Segons Aymar hi ha diverses qüestions que relacionen Colom amb Calonge com ara que l'antic retaule de l'església de Sant Martí de Calonge tingui un relleu de la tornada de Colom després del descobriment d'Amèrica.

Un altre dels fets que, segons Aymar, reforça la teoria, és que Colom parla de 'Colonya' en alguna de les seves cartes on explica que la circumferència d'Haití és més gran que tota Espanya. L'historiador explica que sovint s'ha interpretat aquest 'Colonya' com Catalunya però que podria tractar-se perfectament de Calonge.

També el lliga a Calonge, detalla l'historiador, que després del seu primer matrimoni amb una portuguesa va tenir un concubinat amb una dama anomenada Beatriz Enríquez de Arana que temps després apareix casada amb Galcerà de Recasens, comte de Palamós i baró de Calonge. "Un lligam molt important seria aquesta dama", ha explicat Aymar.

Segons Aymar, un dels motius pels quals és tan complicat esclarir l'origen de Cristòfor Colom és perquè ell mateix el va ocultar premeditadament. L'historiador també ha rastrejat aquest afany per amagar d'on era i ha seguit les pistes fins als calls jueus de Girona, Sant Feliu de Guíxols i el mateix Calonge. "Va voler amagar el seu origen perquè era un jueu convers, però era a les comarques gironines on hi havia alguns dels assentaments jueus més importants d'Europa", ha explicat Aymar.

Malgrat aquests indicis, l'historiador vol deixar clar que la seva hipòtesi no és més que una teoria que han exposat en el documental 'Colom i Calonge: una hipòtesi' que presenten aquest dissabte al vespre a Calonge. "No és cap certesa, no és cap dogma, és una hipòtesi de treball", ha comentat Aymar. Tot i això, creu que és una teoria "coherent" i que podria ser "possible".