Les drogues prenen protagonisme a l'obra de Jan Fabre

A 'Drugs kept me alive' el coreògraf i artista plàstic torna a refelxionar sobre la mort però amb més dosis d'humor de les habituals

L'escenari té tot el perímetre envoltat de pots amb pastilles de tots tipus. Simulen medicaments que es barregen amb drogues com l'èxtasi, la ketamina, el popper o l'speed. La mort és una temàtica habitual en les creacions de Jan Fabre però, en aquesta ocasió, es presenta des d'una visió menys tremendista i amb un toc d'humor. "És evident que parlem de la mort però no es focalitza tot en això, hi ha més vida i es reflexiona sobre com superar la por a la mort i mirar la vida cara a cara", explica l'únic artista que hi ha a l'escenari.

Es tracta del performer italo-americà Antony Rizzi que ha treballat anteriorment amb Fabre, tot i que mai s'ha enfrontat a un monòleg. Rizzi combina text amb dansa dalt l'escenari, en un espectacle que es podrà veure al Teatre de Salt (Gironès) el dijous 11 d'octubre a les nou de la nit en la que és l'estrena a l'Estat.

Rizzi ha explicat que l'espectacle juga amb la doble vessant de la paraula 'drugs' en anglès, ja que hi ha tant les medicines com les drogues il·legals. El personatge va "enverinant-se" -en paraules de Rizzi- amb diferents tipus de substàncies per experimentar sensacions noves i amb la voluntat de fer una "recerca espiritual". "Penso que pots trobar Déu prenent drogues, com també el pots trobar meditant o practicant sexe amb una altra persona", ha reflexionat l'artista.

Segons aquest performer, l'obra no encara des d'una visió negativa el consum de drogues sinó que l'exposa des de la vessant de l'experimentació. "L'obra no mostra les drogues com una escapatòria ni com si fossin negatives", defensa Rizzi, que assegura que si prens drogues per experimentar i no perquè "odies la teva vida", no és una cosa dolenta. A través de l'ingesta de diferents substàncies, el personatge relata les sensacions i passa per experimentar l'èxit més pur, la felicitat permanent o el desig contant.