Puleva podria deixar de comprar llet als ramaders de la Cerdanya

L'empresa ha comunicat a una explotació que deixarà de comprar llet a partir del 31 de març

Pere Arderiu, un ramader de Mosoll, al municipi de Das (Cerdanya), té 140 vaques de les quals, 70 són lleteres i 70 per recriar. Les 70 vaques lleteres li produeixen uns 1400 litres diaris de llet que ven a l'empresa Puleva que la recull cada dos dies. A partir del dia 31 de març al Pere no li passarà cap camió a recollir-li la llet i ara viu amb la incertesa del que passarà amb la seva explotació ramadera.

Aquest exemple el patiran set ramaders més de la Cerdanya que, fins al pròxim dia 31, venen la llet que es produeix a les seves explotacions a la lletera Puleva.

Sis, d'aquests vuit ramaders, van rebre fa uns mesos una carta del Departament d'Agricultura, Alimentació i Acció Rural (DAR) informant-los que la seva llet era de baixa qualitat ja que es sobrepassava el nivell de cèl·lules somàtiques la qual cosa fa impossible la seva comercialització. Arderiu declara que la lletera 's'ha agafat d'aquest argument' per a deixar de comprar la seva llet. I afegeix que des del Departament se'ls va donar un plaç de tres mesos per esmenar aquesta deficiència, cosa que 'han fet els sis ramaders afectats'. Tot i això, diu Arderiu, la baixa qualitat i l'alt cost de la recollida són els arguments de Puleva per trencar el contracte amb ells.

Fa aproximadament un any els ramaders de la Cerdanya que venen llet a Puleva van viure una situació similar, però en aquell moment la intervenció del Govern va reconduir la situació i van seguir venent la llet a l'empresa nacional.

Per Arderiu la solució passa ara per parlar amb el Departament i que els ajudi a trobar alguna cooperativa de la zona disposada a comprar la llet que produeixen. No obstant, el mal moment del sector, amb una sobreproducció molt gran, fan molt difícil que puguin vendre la llet si és que Puleva no es fa endarrere amb la seva decisió.

ACN ha intentat contactar amb representats de Puleva Food, a la seu de Mollerussa i Granada, però ha estat impossible parlar amb cap responsable de la lletera per a conèixer la seva versió.