CiU demana explicacions a Espanya per la provocació dels vols militars

La Federació reclama al Ministeri de Defensa que expliqui el sentit de les maniobres

La pregunta fa referència a les maniobres que dos caces de combat F-18 han fet en els últims dies a les comarques del nord de Catalunya. En declaracions aquest dimarts a Catalunya Ràdio, el director de comunicació de Defensa, Joaquín Marina, es va disculpar i va anunciar que s'obrirà una investigació, malgrat que va apuntar que es tracta de maniobres d'instrucció "normals".

La pregunta recorda que els dos F-18 que van sobrevolar Catalunya a baixa alçada el passat 8 d'octubre van entrar al Berguedà sobre les 14.20 hores seguint el recorregut de la Serra de Picanel, que és un espai d'Interès Natural, "a una alçada no superior als 100 metres sobre el nivell del sòl" prop del Santuari de Querals. Després van canviar de direcció bruscament en arribar al pantà de Baells per, després, seguir la trajectòria del Riu Llobregat cap a Manresa.

Segons Sánchez Llibre, "una maniobra d'aquestes característiques, a ras de sòl i per sobre de la velocitat del so, duta a terme a una zona d'interès natural on a més es practica parapent constitueix una gran imprudència a més d'una provocació innecessària en temps de pau".

Per aquest motiu, la Federació ha presentat al registre del Congrés dels Diputats un document on formula al govern espanyol dues preguntes per escrit. La primera demana "quin és el sentit d'aquestes maniobres", i la segona pregunta al Ministeri de Defensa si "estaven avisades les autoritats municipals i autonòmiques".