Treballar el Dia de la Hispanitat

Ajuntaments i centres educatius decideixen obrir portes i fer activitats no lectives durant el 12 d'octubre

Els municipis de Viladamat (Alt Empordà) i Celrà (Gironès) -tots dos governats per la CUP- han aprovat mocions que estipulen que el 12 d'octubre és dia laborable. En el cas de Celrà, s'ha demanat als treballadors que notifiquin si aniran a treballar i, els que ho facin, tindran festa per Sant Jordi. La moció de Viladamat, que no va rebre el vot en contra de cap regidor, recull que tant el dia de la Hispanitat com el 6 de desembre seran dies laborables. Els treballadors podran intercanviar-los per Sant Jordi (23 d'abril) i el 9 d'octubre, la Diada del País Valencià. A Girona, l'ajuntament estarà tancat de cara al públic però els treballadors que ho vulguin podran anar a treballar. L'equip de govern ha acordat compensar-los amb un altre dia de festa.

Les oficines dels ajuntaments osonencs del Brull, Calldetenes i Seva estaran obertes al públic el 12 d'octubre, Dia de la Hispanitat, com si es tractés d'un dia feiner qualsevol. L'alcalde de Seva, Èric Vila (Unió Municipal), ha explicat a l'ACN que han decidit no fer festa per "coherència nacional i sentit comú", mentre que l'alcalde del Brull, Ferran Teixidó (Ara Brull), ha explicat que han pres aquesta decisió perquè "Espanya ens dóna motius cada dia". En aquest cas, la brigada municipal també treballarà.

D'altra banda, l'Ajuntament de Ripoll ha decidit mantenir les instal·lacions obertes durant els dies de la Hispanitat i la Constitució perquè aquells que ho desitgin, puguin anar a treballar. Segons han explicat des del consistori, es donarà "llibertat de decisió" a tots els treballadors. Aquesta iniciativa se suma al fet que, fa poques setmanes, el consistori s'hagi declarat territori català lliure. La capital del Ripollès, governada per CiU, també forma part de l'Associació de Municipis per la Independència i ha hissat l'estelada al pal de manera permanent fins que Catalunya esdevingui un estat propi.

Un altre ajuntament que també ha decidit obrir portes el 12 d'octubre com si no es tractés d'un dia festiu és el d'Arenys de Munt. D'aquesta manera, el primer municipi que va acollir una consulta sobre la independència de Catalunya, i que posteriorment es celebrar en multitud de pobles i ciutats, també ha decidit sumar-se a la llista de consistoris que no tanquen pel Dia de la Hispanitat. En la moció on es va declarar territori català lliure, Arenys de Munt va instar el Parlament a que el 12 d'octubre sigui dia laborable. Ara han pres la decisió de no fer festa aquest dia per "coherència".

Centres educatius oberts

Però a més d'alguns ajuntaments, també hi ha centres educatius que han decidit obrir portes aquest 12 d'octubre. El Departament d'Ensenyament no ha de donar autorització a les escoles per obrir aquest dia ja que segons han explicat fonts de la conselleria a l'ACN tenen "autonomia de centre" que els hi permet prendre aquesta decisió. Malgrat això, els centres no poden fer activitat lectiva, sinó que aquells que decideixin obrir les seves portes hauran de fer altres activitats.

Un dels centres que ha decidit obrir aquest divendres és l'institut La Llauna de Badalona. "Anirem a classe perquè no tenim res a celebrar", recita un manifestat elaborat pels estudiants, que és el col·lectiu que va demanar que s'obrís aquest dia, fet que l'equip directiu del centre va acceptar. El centre obrirà de 9h a 13h i s'aprofitarà la jornada per fer-hi xerrades. Aquesta iniciativa de l'institut badaloní ha estat durament criticada per l'alcalde d'aquesta localitat, el popular Xavier Garcia Albiol, que ho ha qualificat de "despropòsit". L'alcalde ha admès que la direcció del centre és autònoma i lliure de fer el que cregui convenient d'acord amb les seves competències, però opina que el fet d'obrir el centre el 12 d'octubre "no és massa presentable".

Per la seva banda, la direcció i els professionals de l'escola Casals-Gràcia de Manlleu (Osona) han decidit treballar el 12 d'octubre, dia de la Hispanitat, i el 6 de desembre, dia de la Constitució. En un comunicat, el centre diu que "seguiran l'horari amb tota normalitat" per "plantar cara i demostrar que la voluntat del poble català està per sobre de les imposicions de Madrid", tot i que remarquen que no faran classe curriculars ni lectives. La previsió és que facin debats, discussions i activitats de suport escolar. Expliquen que el poble català "anhela la llibertat de poder decidir el futur de la nació catalana" però que "l'estat espanyol, ignorant el desig d'independència d'una gran majoria dels catalans demostrada el passat Onze de Setembre, no només s'ha mostrat hostil als nostres drets sinó que ha augmentat els atacs contra els nostres senyals d'identitat".

També una bona part del professorat de l'Escola d'Art Superior de Disseny de Vic anirà a treballar aquest divendres, "en desacord al fet que aquest dia sigui contemplat com a festiu al calendari". En un comunicat, el centre ha explicat que els alumnes estan convidats a compartir aquest dia de treball amb els professors, de manera que durant el matí es duran a terme activitats acadèmiques però que "en cap cas no s'avançarà matèria continguda al programa del curs, sinó que es treballaran temes vinculats a la història de l'art i a les visites previstes a museus i exposicions".

L'escola Ridolaina de Montellà també obrirà portes el Dia de la Hispanitat. Una decisió que s'ha pres després que ho hagi demanat l'AMPA als responsables del centre. Els pares han organitzat una sèrie d'activitats durant aquell dia i els professors que vulguin s'hi podran sumar. No està previst, però, que s'hi facin classes com si es tractés d'un dia lectiu qualsevol.

A l'escola Sant Jordi de Bonmatí (Selva), divuit dels dinou mestres del claustre han decidit anar a l'escola i han programat un seguit d'activitats. Hi haurà botifarrada i lectura de manifest i s'ha convidat els alumnes i els pares a anar-hi. L'AMPA i l'ajuntament hi donen suport. La direcció argumenta que és una acció davant "els atacs" del govern espanyol a l'escola en català.

D'altra banda, l'escola Joaquim Vallmajó de Navata (Alt Empordà) també tindrà portes obertes a petició de l'AMPA. Els pares han organitzat un seguit d'activitats de caire cultural i tradicional i la direcció del centre els ha autoritzat a fer ús del centre. No obstant això, els professors no hi seran -a menys que algú hi vulgui anar a títol personal- i no es farà classe.

A la Universitat de Girona, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) ha convocat una vaga per al dijous i pretén compensar el dia perdut fent classe el divendres. No obstant això, el rectorat ha explicat que el dia 12 d'octubre figura com a laborable en el calendari laboral i que totes les facultats estaran tancades. La voluntat dels estudiants és fer accions simbòliques com fer classe a les portes d'algun centre o del rectorat.

El CAP de Sarrià de Ter també obrirà

Pel que fa als centres sanitaris, el Departament de Salut ha assegurat que la d'obrir portes o no el 12 d'octubre és una decisió de cada treballador i el seu centre de treball. Salut no ha donat cap indicació als Centres d'Atenció Primària (CAP) ni altres centres sanitaris ja que en principi és un dia festiu i en el cas que algun professional decideixi treballar serà per una decisió personal.

Una desena de professionals del CAP de Sarrià de Ter (Gironès) han decidit anar a la feina. Els metges que volen treballar han demanat que els programin visites de pacients. Entre el personal que ha dit que anirà al seu lloc de treball hi ha infermers, metges, pediatres i personal administratiu.