Iogurts i flams fets amb llet d'euga de muntanya a la Garrotxa

Aquests productes làctics ajuden a reforçar del sistema immunològic

Donar a conèixer les propietats de la llet d'euga i els beneficis que comporta si es consumeix diàriament. Aquest és el principal objectiu que s'han marcat des de l'Associació eQuaid Research, que properament es convertirà en fundació. Darrere aquest projecte, hi ha una experiència personal d'una família que ha aconseguit implicar en els últims tres anys experts i investigadors per intentar demostrar de forma científica els beneficis de la llet d'euga.

"No estem inventant res, només ens hem fixat amb un producte que ha existit tota la vida", assenyala Juti Gusi, un dels fundadors. Països com ara Rússia o Mongòlia la consumeixen des de la domesticació del cavall i fins i tot aquí a Catalunya alguns metges ho havien aconsellat abans que la llet de vaca es convertís en la més habitual.

A indrets d'Europa com ara a Holanda, també s'han fet experiències similars però, segons Gusi, des d'una vessant més industrial per reduir costos, el que ha comportat també una pèrdua de les seves propietats. Segons explica, "si s'industrialitza el procés, la qualitat de la llet cau en picat" perquè el procés es desnaturalitza. L'experiència els ha demostrat que la millor fórmula és utilitzar eugues que pasturin a la muntanya i en llibertat. Mentre alimenten les seves cries, s'agafa una part d'aquesta llet com a matèria prima, que té el màxim de nutrients.

Un producte beneficiós per la salut

Entre les propietats que se li atribueixen a aquesta llet, hi ha la de reforçar el sistema immunològic, un augment de la vitalitat i l'energia i també un bon complement per a la pell, per posar alguns exemples. Els seus impulsors asseguren que amb una petita dosi diària ja es noten les millores a l'organisme però també adverteixen que no és pot considerar un medicament. "La llet d'euga no cura, però sí que ajuda a funcionar millor el nostre cos", especifica Gusi. L'explicació es troba en la concentració de vitamines, minerals i sistemes de defensa que la fan molt similar a la llet materna.

Un dels factors clau és que es pot veure crua i no cal pasteuritzar-la. D'aquí que el producte es vengui congelat. Aquest és un producte "viu", amb totes les bactèries beneficioses que, en cas de processar-les, es perdrien, explica Gusi. Per convertir-la en iogurts i làctics el que fan és barrejar-ho amb productes ja elaborats, concretament fabricats per La Fageda, la cooperativa també de la Garrotxa, amb qui col·laboren estretament. Només així s'asseguren que no entrin altres bactèries que puguin contaminar el procés, perquè aquests iogurts ja han estat tractats prèviament.

Buscar complicitats amb les carnisseries

Després de temps de proves, ja tenen la gamma de làctics a punt de vendre. Ara els falta trobar carnisseries que vulguin col·laborar en la seva distribució sota la marca d'Equillet. Per evitar intermediaris, Gusae Grup subministra l'estoc i, a canvi, el comerciant s'emporta una comissió petita. Fins ara, la llet d'euga es venia a farmàcies i establiments com ara herboristeries, però ara es vol fer el pas cap a una venda més generalitzada perquè el consumidor comprengui que és un producte per a totes les edats.

Pel que fa a la producció, actualment compten amb la llet de dues granges a Saldes (Berguedà) i Llanars (Ripollès) i ja hi ha una quinzena de productors més interessats en el projecte. La idea és que, en un futur, els mateixos grangers puguin elaborar els productes làctics de manera que s'emportarien un major benefici. Per la seva banda, la fundació -situada al pla de Puigpardines de la Vall d'en Bas- se centraria en les tasques d'investigació i difusió.

Una experiència personal

Fa tres anys, Juti Gusi va tornar a néixer després de superar als quaranta anys un trasplantament de fetge. Inicialment, però, estava exclòs de la llista perquè la malaltia que patia estava massa avançada i era considerat un malalt terminal. En aquell moment, va ser quan va començar a beure llet d'euga per reduir la fatiga que sentia. Per sorpresa de tots, va començar a experimentar una millora significativa fins al punt que va poder ser trasplantat. Des de llavors que, juntament amb la seva dona, s'han bolcat en el projecte de la fundació. També treballen molt estretament amb hospitals catalans per continuar avançant en l'àmbit de la recerca.