Els sis municipis afectats pel parc eòlic marí projectat al golf de Roses en volen la suspensió

Reclamen informes per avaluar l'afectació a la pesca, la biodiversitat, el paisatge i l'economia

Els alcaldes i alcaldesses dels sis municipis més afectats pel parc eòlic marí flotant projectat al golf de Roses volen que el projecte es deixi en suspens i reclamen a diferents departaments de la Generalitat informes sobre l'afectació a la pesca, a la biodiversitat de la zona i a l'activitat nàutica.

Segons informen en un comunicat, els alcaldes de Cadaqués, Castelló d'Empúries, Sant Pere Pescador, L'Escala, Torroella de Montgrí-l'Estartit i Roses es van reunir dimarts per avaluar un projecte que, remarquen, ja ha despertat "molts preocupacions a diferents sectors, així com posicionaments contraris". "És la nostra obligació vetllar per la defensa del territori, i més quan percebem que no existeix un consens territorial", apunten.

Al comunicat, exposen que els sis alcaldes i alcaldesses dels municipis "més afectats directament" pel projecte del parc eòlic marí Tramuntana es van reunir dimarts per avaluar el projecte que ja s'ha presentat "a diferents sectors del territori", com al pesquer, als parcs naturals afectats (Montgrí-Medes, Aiguamolls de l'Empordà i Cap de Creus), al sector empresari, al nàutic, a quatre dels ajuntaments, a la Generalitat, a la Diputació de Girona i al consell comarcal de l'Alt Empordà.

"Som conscients, com a responsables municipals, de la necessitat en la implementació de projectes que donin resposta a la llei del canvi climàtic i que contribueixin al compliment de l'objectiu al qual ens hem compromès: que l'origen de l'energia que consumim provingui en un 50% de les energies renovables l'any 2030", remarquen al comunicat.

En aquest sentit, recorden que el consell comarcal ja ha sol·licitat, a través d'una moció i amb el consens de tots els grups, elaborar un Pla comarcal de transició energètica que es consensuï amb el territori. Un pla, subratllen, que ha de tenir en compte criteris socials, paisatgístics, ambientals, agrícoles, d'equilibri territorial i de conservació de la biodiversitat (espècies i hàbitats singulars i biodiversitat marina) i d'impacte paisatgístic.

Tot i això, afirmen que el projecte del parc eòlic flotant ja ha despertat "moltes preocupacions" que els ajuntaments han rebut "com a administracions més properes al ciutadà", així com "posicionaments contraris". "Davant aquesta situació, és la nostra voluntat i també la nostra obligació, vetllar per la defensa del territori, i més quan percebem que no existeix un consens territorial envers al projecte", expliquen els alcaldes.

En aquest sentit, afirmen que "són molts els aspectes que ens fan pensar que no és un bon projecte per al territori o, fins i tot, ens arribem a qüestionar si no ens trobem davant d'un gran negoci a costa del territori, en lloc d'un projecte d'implementació d'energies renovables".

Per aquest motius, els alcaldes han acordat sol·licitar una reunió amb el subdelegat del govern de l'estat espanyol a Girona per demanar "que s'aturi la tramitació del projecte". En paral·lel, volen que diferents departaments de la Generalitat elaborin informes per concretar quin impacte pot tenir al territori.

Són un informe al Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per conèixer l'afectació que el projecte pot tenir cap a la pesca: "No podem obviar que la planta d'aerogeneradors es planteja sobre una gran zona de pesca (avui dia zona de veda)"; un informe al Departament d'Empresa i Coneixement sobre energia, turisme i empresa per "saber si realment donarà resposta a la necessitat energètica de les comarques gironines i si tenen previsió d'afectació en el sector turístic"; un estudi a Medi Ambient que inclogui informes dels diferents parcs naturals que es veuen afectats i l'afectació que el projecte pot tenir en la biodiversitat; un informe a Territori i Sostenibilitat per determinar-ne l'impacte visual i paisatgístic i un darrer estudi a la secretaria general de l'Esport perquè informi sobre afectacions als esports nàutics i a les empreses del sector.

Parc eòlic flotant

L'empresa de desenvolupament d'energia eòlica marina BlueFloat Energy i el grup d'enginyeria i tecnologia SENER projecten un parc eòlic marí flotant a entre 10 i 22 quilòmetres del golf de Roses amb l'objectiu de "posicionar l'Empordà com a punt de referència en la lluita contra el canvi climàtic a Catalunya". Preveuen que, quan entri en funcionament pels volts del 2026 i en una primera fase, eviti l'emissió de fins a 21 milions de tones de CO2. La iniciativa, que rep el nom de 'Parc Tramuntana' es va presentar el 25 de gener a diferents agents de la comarca. Entre ells, ajuntaments, Consell Comarcal, pescadors i entitats ecologistes.