L'Alt Empordà reclama un Pla Director per a la implantació de parcs d'energies renovables i una moratòria

El Consell Comarcal també demana participació dels municipis en la presa de decisions

El Consell Comarcal de l'Alt Empordà aprovarà aquest dimarts una moció, consensuada al Consell d'Alcaldies, per reclamar a la Generalitat un Pla Director per a la implantació de parcs d'energies renovables i una moratòria de llicències de noves instal·lacions i de les seves línies d'evacuació, davant de l'allau de projectes. El document remarca que l'ens aposta per les energies renovables però considera que cal establir un "pla comarcal de transició energètica" consensuat amb el territori i que tingui en compte l'impacte sobre els hàbitats i el paisatge.

També demanen a la Ponència d'Energies Renovables i als departaments que la integren que hi hagi participació dels municipis "en tots els òrgans d'informació i presa de decisions" sobre la ubicació de les instal·lacions i que es creï un servei de suport tècnic-jurídic per als municipis.

D'altra banda, reclamen que es prioritzin les zones antropitzades, la protecció de l'interès públic i dels espais agrícoles i zones d'interès així com l'aprofitament d'infraestructures ja existents i que es prioritzin els projectes relacionats amb l'autoconsum davant dels "oligopolis".

El Consell recorda que el decret llei de la Generalitat estableix un nou marc legislatiu que regula la tramitació i aprovació de les actuacions per a la implantació de parcs eòlics o plantes solars fotovoltaiques, principalment en sòl no urbanitzables i amb potencies superiors als 100 KW i inferiors o iguals als 50. Amb ell, però, diuen que "s'anul·la l'autonomia" que tenien els municipis per decidir en relació a aquest tipus d'instal·lacions i la participació municipal en el procés d'autorització.

Denuncien "indefensió"

En aquest sentit, recorden que la Generalitat no disposa d'un model de desplegament ni de cap Pla Director que en regula la implantació. "La falta d'estratègia territorial i l'aprovació del Decret Llei 16/2019, ha generat incertesa i indefensió als ajuntaments de la comarca davant de l'interès de grans empreses energètiques per establir-se en grans extensions de terreny", remarquen al document.

Amb tot, l'ens comarcal insisteix que la comarca compta amb un important patrimoni natural, amb quatre parcs naturals i que el seu paisatge és, de fet, el principal actiu de la indústria turística de l'Alt Empordà. Un actiu que podria estar en risc amb el gran volum de projectes que hi ha sobre la taula.