Detinguts a Llagostera membres de dos clans familiars que conreaven marihuana en una masia catalogada

S'han arrestat 19 persones en total al Barcelonès, Vallès Occidental, Moianès i Gironès

Els Mossos d'Esquadra han desarticulat una organització criminal formada per dos clans familiars que conreaven marihuana a gran escala des de masies i cases de Barcelona, el Vallès Occidental, el Moianès i el Gironès. En total, hi ha 19 detinguts per un delicte contra la salut pública i 10.800 plantes intervingudes.

El grup tenia un entramat d'empreses dedicades a activitats com la venda de petards, però en realitat eren societats pantalla amb les que emmascaraven el negoci d'estupefaents. Les investigacions van començar fa més d'un any a partir de les sospites en una nau industrial, on la policia havia constatat que dos clans familiars s'havien associat per gestionar una plantació amb més de 2.000 plantes de marihuana.

A l'inici de les investigacions, els agents van comprovar que el grup estava arrelat a Palau-Solità i Plegamans, controlant el seu entorn i atemorint part de la població, fet que els permetia actuar amb certa impunitat, segons destaquen els Mossos d'Esquadra. Segons avançava la investigació, la policia va comprovar que el grup tenia empreses per simular un teixit econòmic legal que, en realitat, estava destinat al tràfic de drogues.

Gràcies a l'activitat il·lícita, tenien un poder adquisitiu que els permetia desplaçar-se en vehicles de gamma alta, viure en cases unifamiliars i adquirir rellotges i joies de luxe. A més, utilitzaven persones en situació vulnerable que malvivien en cases, naus o masies per utilitzar els seus espais per al cultiu de marihuana. D'aquesta manera, exposaven aquestes persones com a responsables dels espais, mentre ells procuraven quedar immunes.

Per exemple, van utilitzar una masia situada a Llagostera (Gironès) catalogada a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. En aquest indret, la policia va trobar mobles, pintures i tapissos apilats en una habitació per aconseguir més espai per al cultiu de la droga, a més de constatar diversos danys.

Després de mesos d'investigació, el 10 de febrer els Mossos van fer diverses entrades a immobles de Palau-Solità i Plegamans, Barcelona, Granollers, Sant Quirze Safaja i Girona, acordades pel Jutjat d’Instrucció número 10 de Barcelona. L'operatiu es va tancar amb detenció de 19 persones, el comís de vuit plantacions de marihuana amb 10.800 plantes i 2.700 esqueixos, i 10 quilograms de cabdells. També van requisar més de 25.000 euros en efectiu, joies, rellotges de luxe i tres vehicles de gamma alta.

Els arrestats van passar a disposició judicial el 12 de febrer i la magistrada va decretar l’ingrés a presó per a quatre d'ells, així com la llibertat amb càrrecs per a la resta.