Educació obre un expedient sancionador a la directora del Centre de Formació d'Adults de Girona

Professors, alumnes i amics de l'escola creen una comissió de suport

El Departament d'Educació ha obert un expedient sancionador a la directora del Centre de Formació d'Adults (CFA) de Girona per haver cedit un espai a una professora que feia classes que no oferia el centre. La comunitat educativa del CFA de Girona ha criticat que no era una pràctica s'amagués al Departament i que en cap cas ningú es lucrava amb la cessió de l'espai.

La professora en qüestió formava els alumnes en algunes de les assignatures específiques de ciències que no oferia l'escola d'adults gironina. Ara, un conjunt de professors, alumnes i amics del centre han creat una comissió de suport a la directora i demanen a Educació que retiri l'expedient. De moment, ja han començat a recollir signatures a la ciutadania.

El cas va esclatar al juliol. Aquesta professora impartia les assignatures específiques de ciències, una oferta que no té el centre gironí. Segons han explicat membres de la comissió, els alumnes "no es veien en cor d'estudiar el temari sols" i anar a una acadèmia suposava una despesa de diners molt gran. Per això van demanar a la direcció del centre si els podien "facilitar" un espai on fer les classes amb una professora particular.

Una de les membres de la comissió de suport a la directora, Carme Porsell, ha recordat que l'espai de cedien "no s'utilitzava" i, per tant, "no hi havia cap perjudici" per la resta d'alumnes. A més, la direcció no en treia cap benefici econòmic de les classes i totes les transaccions es feien directament entre alumnes i professors. El material també el proporcionava la professora i, per tant, la intervenció era mínima.

Altres centres també ho fan

Segons Porsell, aquesta pràctica feia "anys" que es feia i des de l'escola d'adults "mai s'havia amagat" a Educació. El cas és que des del SOC van fer una inspecció al centre i una de les alumnes va criticar que haguessin de pagar per fer les específiques de ciències, quan hauria de formar part de l'oferta pública. Arran d'aquesta queixa, la inspectora va demanar informació sobre les classes que es feien i la direcció va detallar com anava.

Des de la comunitat educativa han reiterat que hi ha altres escoles d'adults de Catalunya que fan el mateix per suplir unes necessitats que té el sistema educatiu públic per a adults.

Però en aquest cas es va aixecar polseguera ja que es va elevar a l'obertura d'un expedient sancionador que podria acabar amb la destitució de la directora. Des de la comissió de seguiment han criticat que aquesta sigui una mesura "injusta" i "desproporcionada" i també lamenten que converteixin la directora en un "cap de turc" d'una pràctica acordada entre tota la comunitat educativa del centre gironí.

Des del juliol els professors han intentat parlar amb el director dels serveis territorials d'Educació a Girona, però lamenten que aquest no hagi volgut parlar mai del tema fins aquesta setmana. Tot i que segons membres de la comissió, el representant es va comprometre a trobar "la millor sortida" a la situació, no han aconseguit concretar més quina serà.

Els membres de la comissió de suport tenen clar que l'única sortida possible és la retirada de l'expedient sancionador. Per això han demanat reunir-se amb el conseller d'Educació, Josep Bargalló, per tractar el tema. Una altra membre del col·lectiu de suport, Dolors Magret, ha assegurat que el conseller ja està al dia del cas perquè "diverses persones d'àmbits molt diversos li han fet arribar el nostre malestar".

En paral·lel, la comunitat educativa del CFA ha començat una recollida de signatures per demanar el suport de la ciutadania en aquest cas. També estan elaborant un escrit amb diversos col·lectius del món educatiu, com ara la Universitat de Girona (UdG) o els sindicats. De cara als propers mesos, no descarten organitzar mobilitzacions si no s'arxiva aquest expedient.