'Los Talentos', d'Agustín Mendilaharzu i Walter Jakob arriba a Girona

L'obra ha causat sensació a Buenos Aires i ara es podrà veure per primer cop a Catalunya

El festival continua posant el focus a la dramatúrgia que s'està fent a Argentina. Després de passar pels seus escenaris noms com ara Daniel Veronese, Claudio Tolcachir o Romina Paula, ara és el torn del tàndem format per Agustín Mendilaharzu i Walter Jakob, amb 'Los Talentos'. Es va estrenar fa tres anys al Teatre Kafka de Buenos Aires, on ha fet temporada cada any.

Arribar fins aquí ha estat un procés llarg, segons han reconegut els dos directors, que han necessitat uns nou anys per acabar-lo d'ajustar en el format teatral. El més complicat, ha explicat Mendilaharzu, ha estat sintetitzar i compactar el "manantial" d'informació que ha suposat basar-se en una part important de les seves vides i experiències. També ha estat un procés d'"aprenentatge", atès que aquesta era la primera obra que ha escrit Mendilaharzu, que va ser el primer en iniciar aquest treball.

El resultat és una comèdia dramàtica on s'hi poden veure moltes lectures, entre elles, una crítica als intel·lectuals, encara que no s'ha volgut emfatitzar directament en aquest aspecte. La història que es narra és la de dos nois joves, Ignacio i Lucas, de vint anys i de classe mitja, dotats amb molt de talent. Són cultes i tenen una memòria prodigiosa i ho viuen tancats al seu apartament que és el seu refugi. Tota aquesta seguretat, però, s'esfondra en el moment que irromp una noia a les seves vides i els fa afrontar la realitat que hi ha més enllà del seu món.

Segons Walter Jakob, el públic més intel·lectual s'hi sol sentir identificat però també aquell que no ho és i que es veu reflectit en la recerca d'aquests joves per forjar-se una identitat pròpia. "Això és el que reconeix tothom, més enllà de si han llegit o no els autors que surten citats a l'obra", explica.

Els directors estan "sorpresos" per la bona acollida que està tenint el muntatge i els fa especial il·lusió haver-la pogut portar per primer cop a l'estat espanyol. "És com un somni", reconeixia Mendilaharzu, que recordava que a l'obra hi ha moltes referències a la literatura espanyola.

Durant la presentació, han reivindicat que el muntatge busca "revitalitzar" les "velles formes" de fer teatre, basant-se en els conceptes més clàssics però utilitzant-les en una obra "moderna" i del segle XXI.

L'elenc està format per Julián Larquier, Carolina Martín, Pablo Sigal i Julián Tello, i es podrà veure aquest divendres a la Sala La Planeta, en l'única funció programada.