31 editorials es reuneixen a Besalú a la fira Liberisliber

L'organització envia una carta a Mascarell per demanar-li que no vagi a inaugurar la fira com a mesura de protesta

Aquest serà el tercer any consecutiu que Besalú acollirà la fira d'editorials independents Liberisliber. Així, aquest cap de setmana 31 editorials s'aplegaran al poble per donar a conèixer als lectors ofereixen les novetats del seu catàleg, les quals no sempre estan a l'abast del comprador.

Apart de ser l'aparador de la feina d'aquestes petites editorials, la fira també es vol convertir en una cita lúdica per tots els aficionats a la lectura. És per això que aquest any l'organització, l'Associació Saló de les Arts, ha volgut potenciar el caràcter lúdic de la fira incloent més activitats que en les edicions anteriors.

Presentaran el seu llibre el poeta Josep Pedrals, amb 'El romanço d'Anna Tirant'; Laura Casal-Valls, amb 'Del treball anònim a l'etiqueta. Modistes a la Catalunya del s.XIX'; Josepmiquel Servià, 'Pluja de sang. 7 narracions del 70'; Pepa Úbeda, amb 'Una mentida fabulosa amb guisats i vins eròtics per a festejar'; Francesc Ferrer, amb 'L'estima per la cultura d'un poble'; Mar Benegas, amb 'A lo bestia', i Nacho Escuín, amb 'El libro de Oriana', entre d'altres.

A més, també es faran accions orals des de les més tradicionals com les rondallaires fins a 'performances' amb la paraula com a protagonista, algunes activitats teatrals, concerts, conferències, exposicions i, fins i tot, un maridatge entre vi i literatura.

Carta al conseller de part de l'organització
Des de l'organització de la fira s'ha enviat una carta al conseller de Cultura, Ferran Mascarell, amb la que se li demana que no vagi a fer la inauguració de la fira com a mesura de protesta contra les seves polítiques culturals: "Volem que vingui un conseller que ens doni un suport real i no fictici, és a dir, que vingui un dia amb el seu cotxe oficial, faci un discurs i una foto, i se'n vagi. Si la seva intenció era fer això, hauríem preferit que els diners que hauria costat aquesta visita, ens els hagués donat en forma de subvenció", ha dit el director.

Miquel Àngel Codes Luna ha explicat que aquest any es va demanar una subvenció per organitzar la fira (que té un pressupost total de 10.000 euros) i el Departament en va atorgar 2.300. L'organització, creu, però es comet un "greuge comparatiu" quan Cultura "havia atorgat subvencions de prop de 4.000 euros a establiments privats per assistir a fires".

Codes Luna ha remarcat que si es va demanar ajuda al Departament és perquè l'edició d'enguany ha batut el rècord d'editorials inscrites i la fira no para de créixer tant en participants com en públic. "La fira creix molt de pressa i necessitàvem un mínim de suport econòmic per fer-ho amb garanties", ha dit el director.

Des de l'organització també s'ha criticat la poca transparència a l'hora de saber els criteris per a l'atorgament de subvencions. "No ens han sabut justificar el perquè d'una sèrie de partides per més que hem insistit més d'una vegada", ha dit el director.

Codes Luna ha afegit, però, que sí que els van explicar dos criteris "curiosos": per una part que si es volia aspirar a una subvenció més alta s'havia de presentar un pressupost més alt -"és a dir, ens esforcem a fer un pressupost auster i que tragués el màxim rendiment de cada euro públic, i se'ns castiga, en canvi, si infléssim el pressupost, se'ns premiaria per una absurda llei de la proporcionalitat- i, per l'altra, que l'èxit d'un esdeveniment cultural es mesura a partir de les explicacions de l'organització, un criteri que des de la mateixa organització de la fira es considera "dubtós".