Mas: 'No plantegem una ruptura. Volem parlar amb l'Estat en peu d'igualtat'

El president vol que 'Espanya entomi aquest procés amb una actitud democràtica, igual com la tindrà Catalunya'

El cap del Govern ha remarcat en diferents moments de l’entrevista que, per encarar aquest procés, “necessitem una majoria molt rotunda” perquè “l’Estat pot fer moltes lleis i fer servir la Constitució com a paret infranquejable”, però si els catalans ho volen de manera majoritària, “no podrà impedir la veu democràtica d’un poble, ni anul·lar els sentiments, ni treure les il·lusions, els somnis ni els projectes de futur”.
 
Preguntat sobre una possible asfixia financera de Catalunya per part de l’Estat com a resposta a aquest procés, el president ha dit que “espero que no arribem a aquest punt”, però ha advertit que “com pitjors siguin les reaccions, més gent a Catalunya farà el tomb mental que a través d’aquest camí no hi ha sortida”. “El meu desig seria que l’Estat entomi aquest procés amb una actitud democràtica, igual com la tindrà Catalunya, perquè parlant la gent s’entén”, ha reblat.
 
Artur Mas ha reiterat la seva voluntat de fer la consulta dins de la llei, però ha afirmat que “al final són els marcs legals els que s’han d’adaptar a les majories i a la democràcia expressada de forma pacífica, constructiva i convivencial”. A més, ha recordat que “hi ha nombrosos tractats internacionals i europeus, alguns d’ells subscrits per Espanya, que avalen els fets democràtics dels països si es produeixen en aquestes circumstàncies”.
 
En aquest sentit, ha dit que si Catalunya demostra que el seu projecte no és possible en les circumstàncies actuals i “la comunitat internacional ho acaba veient, i hi ha una majoria prou sòlida, res no serà fàcil, però tot és possible”.
 
El president s’ha mostrat “il·lusionat i apassionat pel procés que estem vivint” i ha dit que l’assumeix “amb serenitat i sense por, però conscient de la realitat”. També ha assegurat no sentir-se sol en tot aquest procés “perquè veig en la gent la il·lusió per la recuperació de la dignitat del país”.
 
Dins la UE i l’euro
 
Respecte a les veus que alerten d’una possible sortida de Catalunya d’Europa i de l’euro si assoleix l’estat propi, el president ha assenyalat que “ningú pot parlar en nom de la UE”. En aquest sentit, ha recordat que la vicepresidenta de la UE, Viviane Reding, ha manifestat que “és un afer intern de l’Estat espanyol i que enlloc està escrit que un país que reclami un estat propi, i que ja en formi part, hagi de ser expulsat de la UE i de l’euro”.
 
“No hi ha ni un sol precedent dins la UE”, ha dit el president, que ha afegit que “no tindria massa sentit” que s’expulsi a un país com Catalunya “que ja forma part de la UE i que a més està disposada a mantenir tots els acords i a complir tots els deures” que determina Europa.
 
En referència a la pregunta que es faci en la consulta als catalans i catalanes sobre el dret a decidir, el president ha dit que ha de ser “clara i no ambigua”, perquè “si et vols carregar de raons davant la comunitat internacional necessites legitimitat democràtica”. També ha subratllat que, en qualsevol cas, el que es vol “no és aïllar Catalunya, ni d’Europa ni de l’euro, ni de l’entesa amb Espanya”, sinó “donar-li instruments que ens permetin defensar-nos millor”.