La Universitat de Girona (UdG) ha anunciat que no recorrerà la sentència del contenciós administratiu que declara nul el concurs públic d'una plaça d'investigador en un grup de recerca. El rector, Quim Salvi, ha afirmat que amb aquesta decisió és una "oportunitat per fer les coses encara millor", però nega que el concurs tingués "un tracte discriminatori".
Salvi ha recordat que la sentència "posa l'accent en la no-paritat" del tribunal que havia d'escollir el candidat per accedir a la plaça del grup de recerca, però no va més enllà. El cas va sortir a la llum després que una dona que optava a la plaça denunciés haver patit assetjament laboral i discriminació per part dels seus companys.
Tot i així, Salvi ha afegit que "la sentència no recull que hi hagi tracte discriminatori" ni que no "s'hagi fet el procés amb transparència". Amb això, el rector ha desmentit que la UdG "no hagi fet bé els processos reglamentaris" i ha garantit que en tot moment es van seguir els criteris corresponents.
Quim Salvi també ha valorat la sentència com "una oportunitat per fer les coses encara millor" i ha defensat la UdG com una institució que "vetlla per la selecció paritària entre homes i dones". Per això ha anunciat que s'establiran "processos normatius" per garantir millor "l'equitat i la igualtat" i també per vetllar "que aquesta situació no es repeteixi en el futur".
La investigadora encara té un procés obert contra la UdG, en aquest cas per declarar nul el seu acomiadament. Es tracta d'un judici que s'havia de fer aquest novembre, però l'advocat de la universitat va demanar ajornar-lo 'sine die' fins que no hi hagués una sentència ferma del contenciós administratiu. Després que el rector anunciés la seva voluntat de no recórrer-la, la sentència podria ser ferma properament i, per tant, es reactivaria el procés judicial laboral.
Primera sentència un any després de destapar el cas
El cas de possible assetjament laboral es va destapar ara farà un any, a principis de març, quan la investigadora va decidir publicar un fil a Twitter per explicar la seva situació. En ell, denunciava que el director del grup de recerca on treballava i un company seu la discriminaven sense dirigir-li la paraula o negant-li la informació i l'accés a recursos del mateix grup de recerca.
Segons la dona, aquesta situació es va repetir durant molts anys, en què els dos homes no acceptaven que el grup de recerca li pagués el vol i la inscripció a congressos i havia d'assumir el cost de la seva pròpia butxaca. També li privaven l'accés a recursos per tal que no pogués avançar en les seves investigacions i al final es veiés forçada a abandonar el lloc de feina. En aquest fil també detallava haver patit diversos problemes d'estrès i de salut durant l'embaràs.