Anul·lada la plaça a la UdG per substituir una professora que havia denunciat assetjament laboral

Un nou judici determinarà que s'anul·li el seu acomiadament

La investigadora d'un grup de recerca de la Universitat de Girona (UdG) que denunciava patir assetjament laboral ha guanyat el recurs interposat al Jutjat Contenciós Administratiu de Girona per declarar nul el concurs públic sobre la seva plaça. La dona havia ocupat aquell lloc durant 17 anys, però el director del grup de recerca va decidir convocar un concurs públic per la seva plaça. Finalment, el candidat escollit va ser un dels companys que la discriminava.

Per aquest motiu, la investigadora va decidir portar el seu cas als tribunals i va presentar un contenciós administratiu per declarar nul el concurs públic. Segons va denunciar la mateixa investigadora a les xarxes socials, el tribunal que havia d'escollir el candidat estava format "només per homes" i que no tenien cap vincle amb la UdG, un fet poc habitual. Per això, la dona creu que el procés "estava tot lligat i ben lligat" per tal que el lloc de feina se'l quedés un dels companys que l'assetjava laboralment.

Tal com afirma la sentència, la universitat està obligada a restituir la situació i tornar a començar el concurs públic de zero, fins i tot a l'hora de formar el tribunal. Això vol dir que caldrà tornar a escollir els membres que hauran de decidir quin és el millor candidat per optar a la plaça del grup de recerca on la investigadora havia treballat durant 17 anys. Amb aquest procés i el nou tribunal caldrà que garanteixin igualtat de condicions entre tots els candidats a l'hora d'optar a la plaça. La sentència encara no és ferma i, per tant, es pot recórrer.

Fins que no hi sigui el Jutjat Social no programarà una data per la segona denúncia que la investigadora va interposar a la Universitat de Girona. En aquest cas, demanava que es declarés nul el seu acomiadament. El judici s'havia de fer aquest novembre, però l'advocat de la UdG va demanar ajornar-lo 'sine die' fins que no hi hagués una sentència ferma d'aquest contenciós.

Primera sentència un any després de destapar el cas

El cas de possible assetjament laboral es va destapar ara farà un any, a principis de març, quan la investigadora va decidir publicar un fil a Twitter per explicar la seva situació. En ell, denunciava que el director del grup de recerca on treballava i un company seu la discriminaven sense dirigir-li la paraula o negant-li la informació i l'accés a recursos del mateix grup de recerca.

Segons la dona, aquesta situació es va repetir durant molts anys, en què els dos homes no acceptaven que el grup de recerca li pagués el vol i la inscripció a congressos i havia d'assumir el cost de la seva pròpia butxaca. També li privaven l'accés a recursos per tal que no pogués avançar en les seves investigacions i al final es veiés forçada a abandonar el lloc de feina. En aquest fil també detallava haver patit diversos problemes d'estrès i de salut durant l'embaràs.