Una restauració 'de premi'

El projecte de restauració del paratge Tudela-Culip del Cap de Creus guanya el VII Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba

El projecte de rehabilitació ambiental d'aquest ecosistema singular de la costa catalana va comportar la demolició de les 430 edificacions que integraven el poblat i la recuperació de flora autòctona utilitzant tècniques de restauració ambiental i reciclatge de residus.

Aquestes tècniques han permès retornar el protagonisme a la roca, el mar i el vent sense deixar de banda l'ús social de l'indret, establint un recorregut didàctic pel paisatge.

Entre d'altres accions, el projecte ha suposat l'extracció de més de 50 hectàrees de flora exòtica invasora, substituïda per espècies autòctones, i la gestió i reciclatge de 42.000 metres cúbics de residus, que van omplir 3.000 camions per ser traslladats i tractats fora del paratge.

Martí Franch, arquitecte del paisatge per la Universitat de Greenwich, i Ton Ardèvol, mestre d'obra autodidacte, han encapçalat l'equip que va dur a terme l'execució de la restauració ambiental d'aquest paratge situat a 2 quilòmetres del far del Cap de Creus entre els anys 2009 i 2010, plasmant un projecte en el qual van començar a treballar el 2005.

Creat l'any 1999 a Barcelona, el Premi Europeu de Paisatge Rosa Barba, amb una dotació econòmica de 15.000 euros, distingeix els millors projectes de paisatge realitzats a Europa i actua com a radiografia de les intervencions de paisatge al continent.

En aquesta edició de la Biennal també s'ha concedit per segona vegada el Premi Internacional de projectes d'Escoles de Paisatge i Arquitectura. Un jurat internacional integrat ha decidit premiar la RMIT Melbourne University d'Austràlia.