Les entitats sense barraca a les Fires de Girona impugnaran la nova normativa

Representants de partits polítics i sindicats asseguren que se'ls ha exclòs perquè són "crítics" amb CiU

La comissió de la Copa -encarregada de gestionar les barraques durant les fires- és la responsable de controlar que totes les entitats que es opten a tenir barraca compleixen els requisits. Fins ara, s'exigia que estiguessin inscrites al registre municipal d'entitats i que poguessin acreditar que fan activitats a la ciutat, entre d'altres.

L'equip de govern de CiU va elaborar una enquesta ciutadana sobre el model de fires, a partir de la qual ha incorporat alguns canvis a l'hora de concedir barraca. Aquest any, n'han quedat exclosos els partits polítics, els sindicats i entitats que el seu àmbit d'actuació no sigui la ciutat de Girona.

Aquesta nova situació, ha fet que algunes entitats que fa 30 anys que participen en el sorteig per tenir barraca n'hagin quedat excloses. Representants d'Arran (Maulets), la CUP, Joventuts d'Esquerra Republicana de Catalunya (JERC), Lluita Internacionalista (LI), Moviment de Defensa de la Terra (MDT), Partit Obrer Revolucionari (POR) i Unió General de Treballadors (UGT) s'han manifestat públicament aquest divendres en contra d'aquesta decisió.

Segons ha detallat Mireia Fillol (CUP), consideren que excloure aquestes entitats és fruit d'una "lectura esbiaixada" de l'enquesta de fires i asseguren que la decisió s'ha pres de manera "unilateral" sense consultar a la comissió de la Copa. Fillol també ha criticat que no s'ha comunicat per escrit ni a la comissió ni a les entitats excloses l'aplicació de la nova normativa. "Creiem que ens volen deixar fora perquè som els més crítics amb l'equip de govern i els que aprofitem les fires per fer soroll", ha reconegut Fillol.

Per tot plegat, aquestes entitats han anunciat que impugnaran la nova normativa que els deixa fora de l'opció de tenir barraca durant les festes. La voluntat és interposar una demanda judicial impugnant la normativa per discriminatòria davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i també presentar queixes davant del Defensor del Ciutadà i el Síndic de Greuges. Segons ha dit Fillol, per aquest anys ja no podran aconseguir fer res -dijous ja es van sortejar les 23 barraques i queda un mes per a les fires- però esperen que l'any que ve la normativa quedi anul·lada.

La voluntat d'aquestes entitats és que l'ajuntament reconsideri la seva posició i s'obri un procés de diàleg per modificar la normativa tenint en compte les veus de les entitats i també de la comissió de la Copa.