Salut farà cribratges per detectar asimptomàtics a la Garrotxa on ha aparegut la soca britànica

Olot té el risc de rebrot més elevat de Catalunya des de fa nou dies

El Departament de Salut intensifica l’estratègia de seguiment i detecció de casos de covid-19 a la Garrotxa, davant la situació epidemiològica de la comarca, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i tallar les possibles cadenes de transmissió comunitària. Amb aquesta estratègia s’intensifica el rastreig de positius i pretén fer aflorar el màxim nombre possible de persones infectades per la covid-19, ja que n’hi ha que no presenten símptomes i poden transmetre-ho al seu entorn.

La campanya de cribratges massius començarà pels sis centres escolars, on s’ha detectat un índex més elevat de casos, en col·laboració amb el Departament d’Educació.La capital de la Garrotxa va ser notícia la setmana passada en confirmar-se que hi ha presència de la soca britànica, altament contagiosa, entre els darrers casos positius.

Els cribratges començaran demà a l’IES la Garrotxa a Olot, i en els propers dies s’estendran a les escoles Pia, Pla de Dalt, Sant Roc, a l’Institut Bosc de la Coma i a l’escola Joan Maragall de Santa Pau, on es cribraran alumnes i professionals dels centres. En els cribratges hi poden participar alumnes i professionals que no hagin tingut la covid en els últims tres mesos, que no estiguin confinats en el moment de les proves i que no s’hagi fet cap test PCR en els darrers 14 dies. Aquest dispositiu s’està organitzant amb la col·laboració del Departament d’Educació, l’Institut Català de la Salut i l’Agència de Salut Pública de Catalunya i es podria estendre a altres centres educatius de la comarca d’acord amb l’evolució de les dades epidemiològiques.

Des de la Comissió de Seguiment de la situació epidemiològica d’Olot i la Garrotxa s’està estudiant impulsar altres mesures complementàries per tallar les cadenes contagis i es demana extremar les precaucions i el màxim de col·laboració de l’àmbit social i econòmic. La Comissió està integrada per representants de Salut Pública, el Servei Català de la Salut, Ajuntaments, Consell Comarcal de la Garrotxa, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, el Consorci de Medi Ambient iSalut Pública de la Garrotxa, l’Institut Català de la Salut i la Fundació Hospital d’Olot. Amb la col·laboració de l’Ajuntament d’Olot, també s’intensificaran els controls de les mesures preventives a la comunitat, per tal de frenar la transmissió comunitària.

La situació epidemiològica de la Garrotxa aquesta última setmana situa el risc de rebrot als 1.855 i s’han detectat 423 casos positius entre el 24 i el 30 de gener. Un 11,24 % de les proves fetes (ja siguin Testos antigènics ràpids o PCR) estan donant positiu i l’Rt se situa en 1,48. La setmana anterior el risc de rebrot es posicionava en 1.308 i es van confirmar 317 nous casos.