Paneque (PSC) aposta per l'activitat agrària gironina amb mesures favorables al medi ambient

La candidata ha presentat avui el seu model per a les comarques gironines

La portaveu dels socialistes de Girona, Sílvia Paneque, ha presentat un programa propi dels socialistes de les comarques gironines per donar suport a l’activitat agrària. Paneque ha recordat que “l’activitat agrària té un pes important i significatiu en el conjunt de l’economia gironina i té productes de qualitat i d’excel·lència corroborada”. El nombre d’ocupats directes i indirectes, les indústries i serveis auxiliars, la quantitat de volum exportat de les càrnies, l’excel·lència d’alguns canvis tecnològics són alguns dels índexs que ha mencionat Sílvia Paneque com a defensa del sector.

La socialista ha recordat que “hi ha productes de reconegut prestigi com carn, llet, vivers, D.O. de vi i oli, la poma, per citar-ne alguns exemples”. La candidata, a més, ha afirmat que la situació de pandèmia ha permès demostrar el compromís del sector amb les persones del territori.

“El Vi i l’Oli de l’Empordà, la Poma de Girona, els fesols de Santa Pau, les patates de la Vall de Camprodon, l’arròs de Pals, les Cireres de Terrades, la Mel, el Poltre dels Pirineus, el Xai de remat, la Vedella ecològica dels Pirineus, la gamba de Palamós, el peix de la Costa Brava, el suro o la vedella de Girona, entre d’altres, són exemples de qualitat i excel·lència. Girona té una gran marca global gràcies al sector primari”, ha explicat Paneque.

Entre les mesures econòmiques, Sílvia Paneque ha demanat potenciar projectes de comercialització conjunta, models d’oferta agroturística de qualitat i sostenible amb actuacions conjuntes per la difusió i el consum de productes autòctons de qualitat, afavorir la utilització en comú de maquinària, creació de marques de qualitat agroalimentària, impulsar un organisme de promoció per facilitar l’impuls i la continuïtat de projectes econòmics viables, contribuir a tenir més agrobotigues, vincular la indústria agroalimentària i els productes de proximitat, crear una llotja del peix conjunta de la Costa Brava Nord, ajudar les fires locals, han estat algunes de mesures per potenciar el sector agroalimentari, que ha desenvolupat la candidata del PSC.

Sílvia Paneque també ha destacat el suport al cooperativisme i a l’associacionisme agrari com a mesures a prendre per aquest sector i, a més, ha destacat un seguit de propostes vinculades a la formació, innovació i desenvolupament. Entre les quals, ha destacat impulsar la Formació Professional Agrària consolidant i millorant les escoles de

capacitació agrària de Monells, Santa Coloma de Farners i l’Institut “la Garrotxa” d’Olot, promoure un centre d’assessorament integral de les explotacions agràries, impulsar la millora de les races de bestiar com la Bruna del Pirineu, la vaca de l’Albera, l’ovella ripollesa, el cavall pirinenc català, la gallina i el gall empordanesos, l’oca de l’Empordà, entre d'altres.

“Establir facilitats per la transició a una agricultura més sostenible, impulsar polítiques de protecció de sòl agrari, desplegar mesures incloses en el Contracte Global d’Explotació en atenció al medi ambient, rehabilitar recs històrics a les conques del Ter, la Muga, el Fluvià i el Freser, són algunes de les mesures que també hem presentat a l’apartat de medi ambient i sostenibilitat”. Per últim, Paneque ha presentat propostes de caràcter territorial com la creació d’espais d’interès agraris, el foment de la creació d’horts urbans, la millora de residus, l’aprofitament de l’aigua de les depuradores o prioritzar l’arranjament de camins rurals.