L'Oficina Jove de la Selva presenta un protocol contra violència sexual i transfòbies

La sessió ha comptat amb la Coordinadora Territorial de Joventut de la Generalitat a Girona

L’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva ha presentat el Protocol d’abordatge de les violències sexuals i lgtbifòbiques als espais d’oci de la Selva i de infografia Estratègia Lila. Aquests són dos recursos a l'abast dels municipis per tal de sensibilitzar, prevenir, detectar i atendre les violències de gènere a la nostra comarca.

La presentació de la sessió ha anat a càrrec dels responsables de l’Oficina Jove del Consell Comarcal de la Selva. Seguidament ha intervingut el conseller de joventut, Joan Antoni Hervias, que s’ha mostrat molt satisfet de presentar aquest Protocol. Tal com ha explicat el conseller, “aquesta és una oportunitat no deixada perdre de l’Oficina Jove de la Selva, a través del Programa d’Assessorament a ens locals, per l’elaboració d’un protocol comarcal de prevenció de violències masclistes i sexuals en l’oci nocturn, a través de l’Agència Catalana de la Joventut i en el marc del Pacte d’Estat contra la violència de gènere”. En aquesta línia, Hervias ha assenyalat que hi ha la voluntat que aquesta iniciativa se sumi a les accions que ja s’estan duent a terme a la comarca, impulsades per entitats o per administracions públiques. Sens dubte aquest document suposa un pas més. Hervias ha agrait per reconèixer i agrair la feina que s'ha fet per part de tots aquests col·lectius.

Aquest protocol té per objectiu dissenyar estratègies d’intervenció articulades amb el conjunt d’actors locals per tal de prevenir i intervenir davant les violències sexuals als espais públics d’oci. Aquesta iniciativa vol sumar esforços a les accions que ja s’estan duent a terme a la comarca, impulsades per entitats o per administracions públiques.

La presentació ha seguit amb una càpsula formativa sobre violències sexuals i lgtbifòbiques en l’espai públic, a càrrec de l’entitat especialitzada Lo Relacional. Després, l’equip del servei de salut de l’Oficina Jove ha fet la presentació i una breu explicació del Protocol d’abordatge de les violències sexuals i lgtbifòbiques als espais d’oci de la Selva i, al final, de la infografia Estratègia Lila.

En l’espai formatiu i en les explicacions dels dos documents, s’ha destacat la necessitat que els Punts Liles tinguin un protocol d’actuació davant les agressions masclistes i lgtbifòbiques que s’emmarqui en un pla estratègic d’abordatge d’aquestes violències. És a dir, que no és suficient amb posar una carpa lila a les festes i esdeveniments d’oci públic, sinó que cal que aquesta acció formi part d’una estratègia més àmplia que planifiqui l’abordatge de les violències masclistes i lgtbifòbiques. Aquesta planificació s’ha de fer partint de la realitat local de cada municipi i buscant aliances entre diverses àrees i agents (joventut, igualtat, seguretat, cultura, salut…). S’han tractat temes com les funcions que té un Punt Lila, quines persones han d’atendre’l, i altres consideracions pràctiques (ubicació, senyalització, il·luminació…). I, més enllà del Punt Lila (que no és un objectiu en si mateix, sinó part d’una estratègia), s’han compartit recomanacions per promoure espais de festa més lliures de sexisme.

El protocol s’ha dut a terme gràcies al Programa d’Assessorament a ens locals: Protocols de prevenció de violències masclistes i sexuals en l’oci nocturn de l’Agència Catalana de la Joventut en el marc del Pacte d’Estat contra la violència de gènere. Aquest document s’ha pogut elaborar amb la participació directe de figures tècniques i de la societat civil com Àrea Bàsica Policial Selva Interior (GAV d’Atenció a la Víctima i de l’ORC Relacions amb la Comunitat), el col·lectiu Feminista Les Ortigues, l’Oficina Jove de la Selva (Consell Comarcal de la Selva), el SAI La Selva, el SIAD Blanes i el SIAD La Selva.

Aquesta document vol servir com a guia marc per tal de facilitar als ajuntaments de la comarca abordar aquesta temàtica i és per això que l’Oficina Jove convida als ajuntaments a adherir-se al protocol i a fer ús de les recomanacions de la infografia de cara a l’organització de properes activitats en espais d’oci.

L'acte, que s'ha fet per videoconferència, ha comptat amb més d'una seixantena de persones de perfils molt diversos com ara: professionals de joventut, d’igualtat i del sector de l’oci nocturn; regidors/es i consellers; persones de col·lectius feministes, comissions de festes i entitats; representants d’institucions com la Direcció General de Joventut, l’Institut Català de les Dones, la subdelegació del Govern i l’Àrea LGBTI de la Generalitat de Catalunya; etc.