Geli, Crespo, Prat, Ruiz i Bagó, compareixeran en la comissió d'investigació sanitària

La majoria dels grups ha criticat que la "sociovergència sanitària" hagi vetat documentació i compareixences rellevants

Com a màxims responsables polítics de la sanitat catalana, Boi Ruiz i Marina Geli hauran de donar explicacions al Parlament al voltant dels quatre principals casos de presumpta corrupció: els casos de l'emprea Innova a Reus, el de la gestió de l'Hospital de Sant Pau i de la Santa Creu a Barcelona; el cas del consorci de Salut Selva Maresme i el de l'empresa SERHS, una des les que més relació ha tingut en la provisió de serveis amb la sanitat pública, especialment a Badalona.

A més dels abans esmentats, també s'han aprovat les compareixences dels exalcaldes de Reus, Josep Abelló i Lluís Miquel Pérez; de l'exgerent adjunt de l'Hospital de Sant Pau, Ricard Gutiérrez, que va estar cobrant del centre sanitari durant set anys després d'haver cessat del càrrec; i els gerents i exgerents de les quatre entitats investigades.

Tots els grups parlamentaris han expressat la seva voluntat d'arribar fins al final en els presumptes casos de corrupció que han afectat la imatge de la sanitat a Catalunya i ha avançat que l'objectiu de la comissió serà, a més, el d'evitar que casos com aquests tornin a succeir. Els treballs de la comissió començaran a l'octubre, que es reunirà les tardes dels dilluns. D'aquesta manera coincidirà amb les reunions de l'altra comissió d'investigació que està oberta aquesta legislatura, la del sector financer.

Tot i l'ambició que han expressat els grups, la majoria de l'oposició ha criticat l'actitud de CiU i PSC. La "sociovergència" ha "vetat", segons ICV-EUiA, ERC, PPC i C's, la compareixença de persones destacades en alguns dels casos que s'investigaran. "És absolutament lamentable", ha explicat la diputada popular Eva García. Fet que han compartit els diputats d'ERC i d'ICV-EUiA, Carme Capdevila i Josep Vendrell.

L'expresident de l'Hospital de Sant Pau, Albert Folia, l'actual president de l'Hospital, Xavier Pomès; la consellera de Benestar Social en l'Ajuntament de Pineda de Mar, Carme Aragonès, els exalcaldes de Badalona, Maite Arqué i Jordi Serra i el director general del CSC, Ramon Cunillera són algunes de les persones que no seran citades a comparèixer. e la llista de persones que no hauran de comparèixer al Parlament.

El portaveu de C's, Jordi Cañas ha anat més enllà en les crítiques i ha qualificat la comissió de "paripè", un cop CiU i PSC també han evitat que se sol·liciti bona part de la documentació exigida pels grups. De fet, Cañas ha assegurat preferir que el president de la Generalitat, Artur Mas, convoqui eleccions per evitar haver d'assistir a una comissió pactada d'inici pels dos grans partits catalans.

En cas d'avançament electoral la comissió d'investigació -com tota la resta- quedaria anul·lada i els grups haurien de decidir si tornen a impulsar-la amb l'inici de la nova legislatura.