Trueba reflexiona sobre la vellesa, l'art i la il·lusió de viure a 'El artista y la modelo'

El film té com a escenari paratges de les comarques gironines i la Catalunya Nord

"Ciutats bombardejades i ametllers en flor". Aquesta és l'expressió que millor recull, segons Trueba, la situació que relata el film. L'artista viu una "època fosca" després d'haver perdut "qualsevol confiança en l'espècie i el treball". L'arribada de la jove Mercè provoca en l'escultor un "bri d'aire" que li permet crear la que ha de ser la seva última obra.

"El film se centra en un moment de plenitud de l'ésser humà inesperat. L'artista creu que tot s'ha acabat, que res té sentit, pot tornar a tocar la vida i aconseguir un moment de màxima creativitat", ha explicat el director.

Jean Rochefort veu 'El artista y la modelo' com un "himne a la vida". Al seu entendre, la jove li aporta "joia, li desperta el desig púdic i la necessitat de contacte". En aquesta línia, també s'ha expressat la protagonista del film, citant unes paraules de Fernando Trueba: "L'art és una manera d'envellir la vida i això és el que passa a 'El artista y la modelo'.

Folch, que va debutar fa 14 anys amb Trueba a 'El Embrujo de Shangai', ha constatat que en aquesta ocasió ha estat "diferent". "Abans em tractava com una nena actriu i ara em tracta com una actriu i he après molt", ha assegurat.

Rodatge entre les Comarques Gironines i la Catalunya del Nord

Fernando Trueba ha escollit la Garrotxa i Ceret, a la Catalunya del Nord, com escenaris de la seva pel·ícula. El rodatge es va fer fa just un any. El director madrileny ha recreat en aquests espais la França ocupada del 1943 en blanc i negre i sense música perquè "no li venien" imatges en color a la ment ni tampoc cap tipus de melodia.

La casa on es desenvolupa gran part de la història és un mas abandonat de Batet de la Serra, a la Garrotxa, on l'equip va haver de restaurar l'espai per adaptar-lo al que Trueba tenia al cap.