Fernando Trueba desembarca a la Garrotxa per rodar una pel·lícula ambientada en els anys 40

El director assegura que 'El artista y la modelo' és un film "simple i sense artificis que transmet vida"

'El artista i la modelo' recull la història d'un vell escultor que veu com la vida se li escapa i ha perdut les ganes de crear. Ambientada en la França ocupada del 1943, aquest escultor de fama (Jean Rochefort) i la seva dona (Claudia Cardinale) viuen en una casa vella on hi tenen el taller. La casa és un mas abandonat de Batet de la Serra, a la Garrotxa, on l'equip ha pogut restaurar la casa per adaptar-la a l'escenari que Trueba tenia al cap. L'arribada d'una jove catalana que ha fugit d'un camp de refugiats (Aida Folch) farà recobrar la inspiració de l'artista per esculpir la seva última obra.

Escrita per Fernando Trueba i Jean-Claude Carrière, la pel·lícula es rodarà entre Ceret, a la Catalunya del Nord, i diversos escenaris de la Garrotxa. De fet, el rodatge a Ceret ha acabat just aquesta setmana i, per endavant, queden quatre setmanes i mitja de gravacions al mas de Batet de la Serra i d'altres escenaris de la comarca.

Aquest matí, en roda de premsa, Fernando Trueba i les tres actrius de la pel·lícula -el mite Claudia Cardinale (73 anys), Chus Lampreave (80 anys) i Aida Folch (24 anys)- han donat detalls de la pel·lícula i els seus personatges. El director, Fernando Trueba, ha dit que la voluntat és que la pel·lícula sigui una història "senzilla i sense artificis" però ha reconegut que en l'era tecnològica en què vivim això és el més complicat.

Trueba -que ha reconegut sucumbir als encants del cinema digital i per primera vegada ha abandonat la manipulació de la pel·lícula- ha explica també que el film "transmet vida". Ho explica la relació dels personatges, ja que l'artista no té esma per seguir creant i l'arribada de la jove catalana al seu taller li retornarà l'alè per tornar a viure i crear.

Malgrat que el director ha assegurat que l'artista i tots els personatges són ficticis, sí ha assenyalat que artistes com Picasso i Cézane han estat font d'inspiració. Ara bé, l'escultor nord-català Arístides Maillol (1861-1944)-del qual una obra apareix a la pel·lícula- ha estat qui més ha inspirat Trueba.

Preguntat per les localitzacions, el director ha explicat que la Garrotxa atorga a la pel·lícula el to "idílic" que ha de tenir un lloc on un artista crea. El fet de poder restaurar la masia de Batet com han volgut i la "bella natura" de l'entorn ha captivat el director madrileny per venir fins a la Zona Volcànica de la Garrotxa, rodejada per muntanyes frondoses.
Entre els actors, el mite del cinema Claudia Cardinale ha reconegut que quan va llegir el guió li va encantar la història. "Si un guió no m'agrada no el faig", ha reconegut obertament l'actriu que assegura que el fet de treballar per primera vegada amb Trueba la va animar a dir sí al paper. "El paper estava escrit per a ella", ha explicat el director.

A la pel·lícula, els personatges parlen en castellà i francès. Això no ha estat impediment per Aida Folch, actriu que va debutar fa una dècada i només amb 14 anys amb Trueba a 'El Embrujo de Shangai'. Anys després, Trueba va pensar en ella per aquest paper i li va demanar si parlava francès. Ella li va reconèixer que no però ràpid hi va posar remei: se'n va anar a estudiar a França. Per això, temps més tard Trueba se'n va assabentar i no va tenir dubtes per adjudicar-li el paper de 'Mercè', la noia que escapa del camps de refugiats i servirà de model i font d'inspiració per a l'artista. "Per en Fernando si cal aprenc xinès", ha dit divertida Folch.

"Per mi és un luxe treballar amb actrius com la Chus i la Claudia i tornar a fer-ho amb en Fernando", ha admès Folch que, lluny de sentir-se insegura per la talla de les artistes que la rodegen, ha dit que s'ho passa molt bé i està "segura de sí mateixa". "Espero poder aprendre molt", ha afirmat.

En el to humorístic que la caracteritza, Chus Lampreave ha retret a Trueba que hagi pensat en ella. "T'has equivocat, jo no sé ni una paraula de francès", li ha dit al director. "Ja veurem com no m'he equivocat quan veieu la pel·lícula", ha contestat Trueba.

La pel·lícula estarà acabada al febrer però no té data per estrenar-se encara a les sales de cinema.