El festival de Peralada, l'Acústica i el Sons del Món miren amb esperança l'estiu

Els organitzadors creuen que es podran tirar endavant en millors condicions que l'any passat

Els responsables dels grans festivals a Catalunya han començat a treballar en un pla per presentar-lo a les autoritats sanitàries. Un exemple d'això són els organitzadors de tres grans cites a la província de Girona; el Festival Castell de Peralada, l'Acústica de Figueres i el Sons del Món.

El director del festival de Peralada, Oriol Aguilà, ha avançat que treballen per a presentar una programació aquest estiu, i estan analitzant "tots els escenaris", ja que pronostiquen que no serà una edició fàcil i que l'evolució de la pandèmia no ajuda a plantejar escenaris clars. "Tot fa preveure que a l'estiu sigui un moment adequat per poder presentar unes programacions amb una evolució positiva cap a la normalitat", ha dit.

Per al festival, "és evident" que costarà anys assemblar-se als festivals del 2019, però poder fer una programació a l'aire lliure els permetrà treballar amb determinats aforaments, sempre en funció de com evolucioni la pandèmia. Pel que fa als escenaris, dates i percentatges d'ocupació ho estan avaluant, però ha insistit que l'aire lliure és un element "molt favorable".

Aguilà també ha insistit en el fet que els seus espectadors són "per tradició, molt ordenats" i amb una litúrgia molt acompassada. Per a ell, això contribuirà a plantejar una proposta, amb la qual esperen que el públic "estigui i se senti molt segur". D'aquesta manera, preveu accessos seran esglaonats, amb temps, distàncies i mascaretes, el que permetrà fer una programació "amb certesa".

Sobre la contractació internacional, Aguilà ha dit que en òpera "s'està movent molta agenda" i projectes, mentre que en el terreny de la dansa, amb companyies de fins a 80 persones, la mobilitat és més complexa i es va "més a poc a poc". En el pop i la música popular i internacional les agendes estan "pràcticament parades".

Acústica i Sons del Món, endavant

El director del festival Sons del Món i l'Acústica, Xavi Pascual, ha dit que pensen que l'estiu del 2021, tot i que no serà com el del 2019, serà "millor" que el del 2020. De fet, ha considerat que si es va poder fer al 2020, quan es va haver d'aprendre "molt ràpid", enguany es podran dur a terme els dos festivals.

En l'àmbit organitzatiu, el Sons del Món treballa en les mateixes dates i espais, així com amb un aforament una mica més gran, que passarà del 50% al 70% (de 900 a 1.200 localitats). En el cas de l'Acústica, també estudia les mateixes dates, pel que fa als espais i format ja va fer una adaptació l'any passat i s'intentarà "apurar una mica més" el temps per definir quin tipus de festival es pot fer. En aquest cas, els aforaments també creixeran del 50% al 70%, per poder absorbir "una mica més de gent".

Ha afegit que els dos certàmens treballen amb les mesures higiènico-sanitàries actuals, que sumades al fet que "a l'estiu va semblar que el virus no era tan agressiu" i amb l'afegitó que hi haurà una part de la població vacunada, haurien de permetre celebrar "de manera sobrada" els festivals. Pascual ha detallat que al voltant de Setmana Santa serà el moment en qual s'haurà de triar el tipus d'aforament i apostar per sortir "d'una determinada manera" per donar temps al públic o bé esperar al juny per sortir a la venda a "última hora" amb el màxim d'informació possible.