El Monestir de Sant Pere de Rodes acull la colònia de ratpenats orelluts més gran de tot Catalunya

Un estudi indica que eviten caçar en les zones que pateixen més incendis del Cap de Creus

El Monestir de Sant Pere de Rodes (Alt Empordà) acull a la colònia de ratpenats orelluts més important de Catalunya. Fa més de 25 anys que hi habiten i actualment hi ha centenars d'exemplars d'aquesta espècie. Ara, un estudi finançat pel Parc Natural del Cap de Creus i liderat pel Museu de Ciències Naturals de Granollers ha demostrat que aquests animals eviten caçar en les zones que pateixen més incendis.

Les investigacions han posat de manifest que els ratpenats sovint es desplacen més de 10 km per caçar, quan habitualment no volen més de 4 km en una nit. El principal motiu és que els animals no troben els insectes per caçar o és difícil d'atrapar-los entre la vegetació que creix en els espais 'recremats'.

Les investigacions se centren en dades recollides entre el 2007 i el 2009 que van ser analitzades durant el 2019. L'estudi també remarca que és important mantenir les bosquines existents perquè és on més cacen els ratpenats orelluts. Per contra, el matollar no és un hàbitat potencial de caça.

Els darrers 20 anys el Monestir de Sant Pere de Rodes ha fet una important tasca per a la conservació dels quiròpters. La conservació de la colònia de cria de ratpenats ha estat possible gràcies a la coordinació entre els gestors del monument i els experts del Museu de Ciències Naturals de Granollers. Durant les diferents millores que s’han realitzat al monestir s’ha respectat el benestar de la colònia. Per exemple, durant la renovació i manteniment de l’edifici històric, en cap moment s’han tapiat les fissures dels claustres, on aquests ratpenats es refugien, ni s’ha mantingut la il·luminació nocturna del monestir per períodes massa llargs.

Per altra banda s’ha fet una important tasca educativa i de sensibilització amb xerrades i visites durant la recerca del grup investigador en el marc de la Nit dels Ratpenats i incloses en les activitats d’educació ambiental del Parc Natural de Cap de Creus.