Girona tindrà fibra òptica amb 100 Mb de velocitat el 2013

Serà la segona gran ciutat de Catalunya on arribarà la connexió de Telefónica a més de 50.000 llars

Els treballs per començar el desplegament de la fibra òptica han començat aquest mateix mes. En la primera fase, que finalitzarà el setembre del 2013, el 75% de les llars gironines i els polígons industrials ja disposaran de la tecnologia. Serà el 2014 quan arribarà a la resta de llars. Els barris de Santa Eugènia i Sant Narcís seran els últims en rebre-la.

A la pràctica, suposarà poder passar de 10 mega bits (Mb) a 100 Mb, i disposar d'accés als nous serveis, aplicacions, continguts i plataformes que només es poden prestar a través de xarxes de nova generació, com ara televisió d'alta definició, jocs en línia, videoconferències amb màxima qualitat i navegació més ràpida per Internet fins i tot a través de diversos dispositius simultanis.

El director general de Telefónica a Catalunya, Kim Faura, ha destacat les facilitats que oferirà als ciutadans, a les administracions i també a les empreses, que podran "guanyar competitivitat i productivitat". També ha reconegut el paper que ha tingut l'alcalde en la decisió d'escollir Girona com a gran ciutat, ja que va insistir que calia resoldre les necessitats de tenir coberta la banda ampla.

Un projecte "transcendental" per la ciutat

Puigdemont ha subratllat la importància d'aquest projecte "excepcional" i "transcendental", ja que Girona passarà a ser una "ciutat avançada tecnològicament" i a l'"avantguarda", en convertir-se en node dins de l'euroregió, des d'on se li multiplicaran els seus elements de competitivitat. Per altra banda, ha destacat que aquesta millora en la connexió també permetrà resoldre els problemes d'aquells barris que "històricament no hi han tingut accés" o han tingut moltes dificultats.

"Mínimes molèsties" per als ciutadans

El desplegament no obligarà a perforar la via pública sinó que només en alguns casos s'haurà d'obrir petites rases a voreres durant un període curt de temps que no superarà les dues hores d'intervenció. "Les molèsties seran mínimes" ha assegurat Faura, que ha anunciat que les obres permetran crear uns seixanta nous llocs de treball a Girona, a banda dels 230 que ja té la companyia a la ciutat.

L'Agenda Digital Europea preveu que la meitat de les llars estiguin connectades a xarxes d'accés a Internet amb velocitat de 100 Mbs (100 megues) l'any 2020, mentre que el Pla Avanza 2 de l'estat espanyol es marca tenir un 20% de la població amb aquesta tecnologia l'any 2015. Amb el desplegament de la fibra òptica de Telefónica permetrà a Girona acomplir amb els dos objectius abans dels terminis establers.

L'acte també ha comptat amb la presència del president de Telefónica España, Luis Miguel Gilpérez.