Interior anuncia un episodi ''sever'' de nevades, mala mar i forts vents fins dilluns

Trànsit restringeix la circulació de vehicles pesants a partir d'aquesta tarda

El Departament d'Interior ha anunciat a primera hora d'aquesta tarda un episodi "sever" de nevades, mala mar i forts vents previstos per aquest vespre i fins el dilluns al matí. El responsable de la conselleria, Miquel Sàmper, ha explicat que s'han reunit en comitè tècnic per avaluar la situació i s'ha decidit que els vehicles amb un pes superior a les 7,5 tones tindran prohibida la circulació per les carreteres catalanes des de les set de la tarda d'avui i fins a les 6 del matí del dilluns 11 de gener.

A nivell climatològic el responsable del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), Eliseu Vilaclara, ha confessat que un episodi de neu com el que s'espera "no és habitual" ni per "l'extensió" ni "els gruixos" que es donaran. Les precipitacions començaran aquest vespre pel sud de Catalunya a una cota de zero metres i que durant la matinada "s'estendran molt ràpidament" per tot el país amb una cota de 200 metres, excepte a les Terres de l'Ebre on es mantindrà a nivell de mar.

Al migdia del dissabte la cota pujarà fins als 400 metres però és molt provable es mantingui encara més baixa a les zones de la Catalunya Central. Pel que fa a les muntanyes les tarragonines allotjaran fins a 30 centímetres de gruix superant el mig metre als Ports. A la resta com ara el Pirineu gironí o la Serralada Transversal entre 20 i 30 centímetres mentre que a les fondalades interiors s'hi poden acumular entre 5 i 15 centímetres.

De cara a diumenge la situació començaria a canviar i les precipitacions seran més disperses i se centraran a les comarques gironines i al sud de Catalunya. La Costa Brava concentrarà aleshores la major part de les pluges que s'esperen intenses a nivell local.

A banda, dissabte el vent de component est bufarà amb ratxes fortes que podran superar els 20 m/s (72 km/h) al litoral, prelitoral i depressió Central, sobretot a zones elevades. Aquest vent donarà lloc a un temporal marítim a tota la costa, amb onades que superaran els 2,5 metres d’alçada. A partir de la tarda les onades podran superar els 4 metres, sobretot a la meitat sud del litoral, on hi podria haver onades màximes de més de 5 metres. Aquest temporal es mantindria diumenge, tot i que amb tendència a afluixar.

Neu molt humida

Vilaclara ha advertit que la precipitació en alguns moments alternarà entre pluja i neu, fent d'aquesta última molt humida i per tant, amb una gran adherència. "A més ens trobarem amb que farà molt de vent, per la qual cosa evaporarà la humitat de la neu que es trobi al terra i això farà que es congeli, augmentant encara més l'adherència als objectes.

El responsable del SMC ha avançat que molts arbres es trencaran degut al pes que hauran de suportar de la neu glaçada damunt les branques i que també podrien caure tendals elèctrics o catenàries dels trens. Sàmper, en aquest sentit, ha avançat que en el comitè tècnic d'avui ja s'han reunit amb Adif i Renfe per demanar-los que activin tots els dispositius disponibles per actuar davant aquestes possibles situacions. El conseller d'Interior també ha comentat que en la reunió s'han mantingut converses amb les empreses subministradores de serveis bàsics per tal que el temporal produeixi les mínimes afectacions possibles alhora que també s'han reunit amb diversos gestors de telecomunicacions.

Amb tot, el SMC ha emès avisos de Situació Meteorològica de Perill per neu, vent i onatge activant el pla Neucat, Vencat i Inuncat.