Detinguts tres homes per cultiu massiu de plantes de marihuana a Castell d'Aro

La policia els va comissar droga per valor d'uns 155.000 euros al mercats

El passat 2 de setembre, els Mossos van ser alertats que uns homes havien accedit a una finca a través de la tanca perimetral en una urbanització de Castell-Platja d'Aro. Una patrulla de seguretat ciutadana de Sant Feliu de Guíxols va dirigir-s'hi i van veure dos homes al costat d'un cotxe que tenia la tapa del motor aixecada, unes pinces connectades a la bateria i el maleter obert. Dins el maleter hi havia dos plafons de làmpades fluorescents de grans dimensions i uns trípodes metàl·lics.

Els agents van identificar els homes i els van demanar explicacions sobre què feien. Aquests van al·legar que havien saltat la tanca de la seva finca perquè el comandament a distància no els funcionava, però que tenien les claus del domicili. La patrulla va comprovar aquesta versió i va accedir a l'interior de la finca acompanyats dels dos homes.

En obrir la porta de la casa, els mossos van veure petits planters de marihuana mig tapats i il·luminats per llums de color taronja. En aquesta primera identificació, els agents van trobar-hi unes 600 plantes. Per aquest motiu la patrulla va detenir per un delicte contra la salut pública, Emeric M.R. i Mike Theodorus H..

La unitat d'investigació, que es va fer càrrec del cas, va acabar descobrint que l'habitatge es destinava a amagar grans cultius de marihuana així com un laboratori estructurat i preparat per manipular aquestes plantes. El soterrani de la finca estava condicionat, amb una infraestructura dissenyada única i exclusivament per garantir el cultiu de les plantes, tant de dia com de nit, amb làmpades.

En una de les sales hi havia prop de 300 plantes, mentre que en una altra n'hi havia unes 250, algunes germinades i altres sense germinar. Al fons del garatge hi havia un plàstic de color negre que tapava una sèrie de planters petits de marihuana i els passadissos estaven preparats amb una multitud d'endolls i cables que donaven a dues sales independents que contenien gran quantitat de plantes de marihuana.

Els detinguts també van alterar les comunicacions elèctriques de l'exterior de la finca a través d'una connexió directa a l'entrada de la llum del comptador. S'havien tallat els cables empalmant amb una mànega elèctrica de grans dimensions fins a l'entrada al pàrquing de l'habitatge.

A la casa es va localitzar material de caire elèctric com ventiladors, aires condicionats, diversos tipus de bombetes i làmpades, cables, centrifugadores, calefactors, una bàscula de precisió i documentació diversa. A més, es van comissar 1.500 euros en efectiu en bitllets fraccionats, telèfons mòbils i un ordinador.

Una vegada netejada la marihuana en van sortir 146 quilos nets per al consum, amb un valor al mercat d'uns 155.000 euros. La investigació va concloure el dia 5 de setembre amb la detenció d'un tercer implicat, Erik K.

Els detinguts, que no tenen antecedents, van passar a disposició del jutjat d'instrucció en funcions de guàrdia de Sant Feliu de Guíxols el dia 13, que en va decretar el seu ingrés a presó.

A punt per distribuir

El viver il·legal feia poc que estava en marxa ja que els tres detinguts van llogar la casa el mes de juny passat. "Pel creixement de les plantes, creiem que els vam detenir just abans de tenir la primera collita", explica el cap de la comissaria de Mossos de Sant Feliu de Guíxols, David Castro, que ha subratllat els mitjans tècnics de què disposava el viver. La instal·lació estava pensada per produir a gran escala i al màxim rendiment de les plantes. Entre els mitjans tècnics, hi havia més de 100 bombetes de 600 watts, sistemes de ventilació i reguladors de la qualitat de l'aire.