Els germans Roca comercialitzaran licors destil·lats a partir d'aquesta primavera

Fins ara el projecte subministrava begudes per acompanyar els plats del Celler de Can Roca

Tastar un vi d'albercoc fins ara era una experiència reservada per als clients del Celler de Can Roca, però aviat podria deixar de ser-ho amb la nova línia de productes que preveuen treure al mercat els tres germans. Es tracta d'un conjunt de licors destil·lats que intentaran "condensar el paisatge en una copa", tal com ha explicat l'expert en fermentacions, Bernat Guixer.

La nova línia comercial serà una pota més del projecte Ars Natura, que actualment subministra les begudes al restaurant. "És un annex a la cuina", ha afegit Guixer. Aquest projecte consisteix en fer begudes destil·lades i fermentades que no existeixen o que no són habituals de veure.

Un dels exemples més clars són els vins de fruites. "Són molt interessants" a nivell de gust, ha explicat Guixer, però "no tenen l'estabilitat que tenen els raïms". Per això cal la intervenció de la química per garantir la fermentació adequada.

Per elaborar aquestes fermentacions i destil·lacions, l'equip parteix de mètodes i tècniques antigues. "El camp dels alcohols està molt experimentat", ha recordat Guixer. De tota manera, hi ha begudes del passat que es van deixar de fer o d'altres que no tenien el mateix resultat perquè no comptaven amb la innovació que hi ha a dia d'avui.

Una línia amb moltes begudes

La idea que plantegen els germans Roca és treure al mercat una línia de productes molt àmplia, però que sigui diferent a les begudes que ja hi ha actualment. L'expert en fermentació ha assegurat que no volen "trepitjar altres productors" i en cap moment volen convertir-se en la competència d'altres marques de begudes alcohòliques.

Per això volen que els seus destil·lats puguin descriure el paisatge i que la gent reconegui Girona "quan olori o begui d'una copa". La idea és treure moltes begudes per tal de formar "una constel·lació".

La Garrofa, l'ingredient desconegut

Un dels ingredients que més ha sorprès a Guixer dins del projecte Ars Natura és la garrofa. Es tracta d'un producte "infravalorat" però que ells han experimentat en molts formats diferents. Un exemple és la cervesa de garrofa que han fet o una aiguardent. Segons l'expert, aquest producte dona "notes tropicals" que fins ara eren desconegudes en l'ús d'aquest producte. Per això volen trobar "la millor manera d'explotar cada ingredient".

Fins ara, la garrofa es feia servir per a la xocolata, un terreny en què "hi té poc a fer". Però a partir de la fermentació per fer cervesa de garrofa, el producte agafa un matís diferent i en millora el seu gust. A més, Guixer ha recordat que "tenim un munt d'arbres" de garrofes que "la gent ha deixat de cultivar" pel poc potencial que tenia aquesta fruita.

El tècnic ha posat la garrofa d'exemple per innovar en la gastronomia amb "ingredients del nostre entorn" que fins ara no s'havien explorat.