Montilla assegura que amb la MAT els problemes elèctrics haurien estat menors

ERC i ICV demanen el soterrament de la línia de Molt Alta Tensió

El temporal de neu que va afectar Catalunya dilluns i que encara té conseqüències a les comarques gironines, amb milers de ciutadans sense llum, ha centrat la sessió de control. L'oposició ha carregat contra l'actuació del Govern, mentre Montilla ha defensat l'executiu i els socis del PSC, ERC i ICV-EUiA, han estat crítics amb el paper de les companyies elèctriques.

Durant la seva intervenció, Montilla, que ha dit entendre el 'malestar' dels afectats pel temporal, ha defensat la necessitat la línia de Molt Alta Tensió (MAT) a les comarques gironines que rebutgen ERC i ICV-EUiA. 'Les comarques gironines són pràctiques les úniques de tot l'Estat que no tenen una línia de 400 que asseguri la qualitat i la garantia del servei elèctric', ha dit, 'la MAT que s'està construint no és l'única solució als problemes que hem viscut en les darreres hores, però sense ella els problemes han estat més grans'.

Pel president, 'millorar la garantia i la seguretat en el subministrament, mallar més la xarxa, és una necessitat'. Montilla considera que 'Catalunya no pot estar exclusivament condicionada tampoc per les demandes individuals, perquè ens calen decisions de conjunt de país, col·lectives, per fer front al futur', i perquè 'un país de drets sense deures no és possible, i sense esforços sacrificis i renúncies tampoc'.

Montilla ha defensat que tot l'esforç s'ha de centrar a recuperar la 'normalitat' i el subministrament elèctric i ha remarcat que ja hi haurà temps per analitzar si cal exigir alguna responsabilitat. Ara per ara, ha garantit que continuaran 'pressionant' a les companyies. Precisament els seus socis de Govern han estat crítics amb les companyies elèctriques, tot i que han valorat la visita de Montilla a la seu d'Endesa per seguir de primera mà els treballs.

La portaveu parlamentària d'ERC, Anna Simó, ha remarcat que 'els problemes han estat en la xarxa de distribució elèctrica, no en la molt alta tensió', i creu que, un cop restablerta la normalitat, 'és imprescindible valorar el grau de compliment dels plans d'actuació de contingència de les elèctriques, l'estat de les torres i de la xarxa de distribució'. De fet, ha anunciat que el seu grup es planteja demanar la compareixença dels responsables de Red Eléctrica i Endesa per esclarir-ho un cop es recuperi la normalitat. Per part d'ICV-EUiA, Jordi Miralles ha dit que les elèctriques 'haurien de tenir un major control públic' i ha reclamat que restableixin el servei 'urgentment'. 'No es pot tolerar que les elèctriques tinguin encara a les fosques milers de persones dos dies després', ha reblat.

Des dels bancs de l'oposició, el president ha hagut de sentir crítiques a l'actuació del Govern, però Montilla ha defensat l'actuació de l'executiu. 'No he caigut mai en la temptació de dir que tot ho hem fet bé, ni que en comparació ho hem fet millor que altres', ha dit, però ha remarcat que el Govern ha treballat 'amb tots els recursos disponibles' i 'estava on havia d'estar, començant pel president'. 'Que hi ha coses a millorar, segur que sí, però no hi ha hagut ni desídia, ni falta de dedicació, de cap de les maneres, amb nosaltres no', ha assegurat.

A més, ha afegit que 'a les 24 hores totes les vies importants del país estaven obertes i transitables', mentre que dos dies després queda pendent un servei 'que depèn d'una empresa privada' que 'està fent els esforços suposo que necessaris per restablir el funcionament i la normalitat'.

El president també ha defensat el conseller d'Interior, Joan Saura, per haver assistit a Palma a una reunió de les comunitats amb nous estatuts. 'En el moment que va començar la tempesta, el conseller estava al Departament i al CECAT', ha deixat clar, tot i que des del PPC s'ha insistit en demanar la dimissió de Saura. 'Si tingués el que ha de tenir, Saura no arribaria a divendres com a conseller d'Interior', ha dit el president del grup parlamentari del PPC, Daniel Sirera.

Oriol Pujol: 'desperti president'

El portaveu parlamentari de CiU, Oriol Pujol, ha constatat que des de la nevada del 2001 'no s'ha avançat gens ni mica' i que es va reaccionar 'tard'. 'Sembla que pel tripartit tot és excepcional, les nevades, els focs, les ventades, la sequera', ha dit Pujol, 'desperti president, som al 2010 i el país està potes enlaire'. 'Preguntis per un moment perquè el Govern tripartit genera la fatiga que genera', ha afegit, 'és conseqüència que en el dia a dia no dóna la talla i en els moments que han de reaccionar no estan a l'alçada'. Pujol ha lamentat que l'executiu 'reaccioni buscant culpables en el Servei Meteorològic, França, Endesa o el 2001'.

Montilla li ha replicat que hi ha qüestions que 'no pot atribuir de cap manera amb aquest menyspreu cap al Govern'. 'Vol que li recordi en determinades èpoques quants dies va estar una comarca sencera sense llum? Més de set dies', li ha dit a Pujol, en referència a la comarca d'Osona l'any 1986.

Sirera ha acusat el Govern de 'manca de previsió i d'informació, i descoordinació', a més d'una 'manca absoluta de responsabilitat'. 'No poden fer com fan sempre, culpar el temps, els llamps, la neu, l'aigua, els conductors, les elèctriques i França de tot el que passa a Catalunya', ha denunciat, 'per vostès tothom és responsable del que passa a Catalunya menys els membres del Govern'. Sirera també ha recordat a Montilla que Red Eléctrica està 'controlada' pel govern espanyol, en mans del PSOE, i que són els seus socis de Govern, ERC i ICV-EUiA, els qui s'oposen a la MAT o a 'qualsevol millora de la xarxa que garantís un subministrament adequat a les comarques gironines'.

Montilla ha recordat a Sirera que va ser el PP qui va 'privatitzar' Endesa i li ha demanat que faci 'intervencions una mica més serioses' i que no faci 'acusacions ximples, reduïdes i banals'. 'Les torres caigudes són culpa del Govern? Els quilòmetres de cable a terra són culpa del Govern?', li ha preguntat.

Des del grup mixt, el seu president, Albert Rivera, ha lamentat que el Govern tiri 'les culpes als ciutadans que agafen el cotxe o a l'oposició que pregunta' i ha lamentat que no hi hagués cap 'pla d'actuació davant del temporal'.

ERC i ICV reclamen el soterrament

ERC i ICV-EUiA han coincidit aquest dimecres en que la solució als talls elèctrics que hi ha hagut a les comarques gironines arran del temporal és la línia de Molt Alta Tensió soterrada. Ambdós han coincidit en que els problemes en el subministrament es deuen al manteniment de les línies i que això no té res a veure amb la MAT que, segons els socis del PSC, també hagués caigut a causa del temporal.
El president d'ERC, Joan Puigcercós, ha atribuït, en declaracions als periodistes, la caiguda de línies elèctriques a un 'manteniment deficient' i ha negat que la problemàtica actual reobri el debat de la necessitat de la MAT a les comarques gironines. 'Les línies de la MAT haurien caigut igual si el manteniment és tant deficient com el que s'està veient', ha dit. Puigcercós ha afirmat que vista la situació 'portaria a que la solució seria soterrar' i dóna 'més raó' als opositors al traçat actual de la línia.

'Una línia pot caure en qualsevol moment, sigui de molt alta o de baixa tensió', ha afegit. 'Aquí ens hem de plantejar quin manteniment i estructura tenim que no aguantin una nevada', ha destacat. El dirigent d'ERC ha remarcat que 'les línies de la MAT haurien caigut igual si el manteniment és tant deficient com el que s'està veient i com el que s'està analitzant'.

Per la seva part, diverses fonts parlamentàries d'ICV-EUiA no s'han mostrat estranyats ni sorpresos per les paraules del president Montilla, al temps que han manifestat que la seva posició és favorable al soterrament de la MAT.

'Si se soterra la MAT es garanteix que la línia no caigui'

Els ecosocialistes han destacat que la MAT no soterrada no garanteix que s'haguessin minimitzat els problemes que s'han produït aquests dies a partir del temporal de neu. 'Si se soterra es garanteix que no caurà', han destacat diverses fonts del grup. Així mateix, aquestes mateixes fonts han destacat que no s'han de barrejar problemes de manteniment i les fallades de distribució amb si hi ha d'haver MAT o no.

En la seva intervenció al Parlament, Montilla ha defensat la necessitat la línia de la MAT a les comarques gironines que rebutgen ERC i ICV-EUiA. 'Les comarques gironines són pràctiques les úniques de tot l'Estat que no tenen una línia de 400 kW que asseguri la qualitat i la garantia del servei elèctric', ha dit, 'la MAT que s'està construint no és l'única solució als problemes que hem viscut en les darreres hores, però sense ella els problemes han estat més grans'.