Girona acull el Centre Blockchain de Catalunya al Parc Científic i Tecnològic de la UdG

Puigneró defensa la "descentralització" del país que aporta la digitalització

El Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG) serà la seu del Centre Blockchain de Catalunya (CBCat), un nou ens que treballarà per la difusió d'aquesta nova tecnologia i la recerca i investigació de la seva aplicació en el teixit empresarial català. El CBCat és una iniciativa liderada per la Cambra de Comerç de Barcelona que compta amb el suport de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Girona, l'Ajuntament de Girona i la Cambra de Comerç de Girona.

El president del CBCat, Quirze Salomó, ha afirmat que la Blockchain "és com la màquina de vapor de la transformació digital". Per això cal que Catalunya sigui "pionera" en la seva aplicació entre les empreses, tal com ja va passar amb la revolució industrial catalana. Salomó ha recordat que "no és fàcil" que les empreses adoptin aquesta nova tecnologia, però cal conscienciar-los de la seva importància.

La Blockchain es basa en una tecnologia "democratitzadora" i d'"empoderament del ciutadà", segons ha detallat el conseller de Polítiques Digitals, Jordi Puigneró. Entre d'altres coses permet realitzar transaccions i intercanvis de dades sense passar per intermediaris, però amb la privacitat i seguretat necessàries. La tecnologia crea una xarxa de blocs que permet que diversos usuaris validin les transaccions sense tenir rastre de la identitat dels transaccionadors. Una vegada aquests usuaris validen el procés, aquest es fa efectiu.

Tal com ha anunciat Salomó, el CBCat també anirà acompanyat d'un centre de divulgació de la Blockchain a la ciutadania. Aquest nou espai podria ubicar-se a la Casa de la Tecnologia que l'Ajuntament de Girona preveu obrir al carrer de Barcelona, on també s'hi hauria d'ubicar el Museu de les Matemàtiques. Amb aquests dos equipaments, "Girona esdevindrà la capital mundial de la Blockchain", ha anunciat el president del CBCat.

La descentralització, de la mà de la revolució digital

El conseller Puigneró ha assegurat que la revolució digital ha de permetre la "descentralització" del país. Segons el titular de les Polítiques Digitals, la millora d'accessos a Internet i les telecomunicacions permeten que "cada municipi sigui capital d'un país amb igualtat d'oportunitats a tot arreu". Per això ha defensat que cal seguir investigant amb la implementació de la Blockchain en àmbits com ara la identitat digital o processos notarials.

Jordi Puigneró també ha lamentat que l'estat espanyol hagi frenat el desenvolupament de polítiques digitals a través del "'decretazo' digital". Per això ha assegurat que a part de robar fiscalment a Catalunya, l'Estat també "roba el futur" del país perquè "bloqueja" el desenvolupament de noves tecnologies.

Per això el conseller de Polítiques Digitals creu que l'executiu de Pedro Sànchez té "por" perquè les noves tecnologies, com ara la Blockchain implica "l'empoderament de la ciutadania". "Tots sabem que som un país imparable quan ens empoderem", ha reblat Puigneró.