La Policia Municipal de Girona posa 92 denúncies fins a l'octubre per ocupacions d'habitatges

L'Ajuntament llança una campanya on aborda la problemàtica i dona consells per evitar-les

La Policia Municipal de Girona ha interposat 92 denúncies entre gener i octubre d'aquest any per ocupacions delinqüencials en habitatges i ha fet 279 actuacions a requeriment de la ciutadania. Es tracta de xifres inferiors a les registrades l'any passat (165 denúncies i 338 actuacions) però, amb l'objectiu d'eradicar aquestes conductes, l'Ajuntament de Girona ha llançat una campanya amb un vídeo que ha difós a través de les xarxes socials i del web del consistori.

Al vídeo, on apareix l'alcaldessa Marta Madrenas, es posa sobre la taula la problemàtica i es donen consells per evitar aquest tipus de situacions. Precisament, es va gravar en un bloc de pisos de Can Gibert del Pla i el seu entorn, un punt on la relació entre veïns i policia ha permès actuar davant d'ocupacions conflictives i impedir que es consolidessin.

La immediatesa en aquestes casos és molt important per evitar que les ocupacions es facin efectives. Per això, cal que els veïns avisin ràpidament la Policia Municipal al 092 i així els agents poden enxampar-los 'in fraganti'. Aquest és un dels missatges que l'intendent de la Policia, Joan Jou, dona al vídeo de la campanya contra les ocupacions il•legals.

La centraleta ha rebut de gener a octubre 308 trucades per aquest motiu. L'any 2019 aquesta xifra es va enfilar fins a les 415 durant els deu primers mesos de l'any. El descens es deu, en part, a les restriccions per la pandèmia que ha propiciat que les trucades i actuacions per aquest motiu hagin sigut pràcticament inexistents.

Malgrat això, en aquests deu mesos s'han interposat 92 denúncies per ocupacions irregulars. Es tracta d'una xifra inferior a la del mateix període de l'any passat (165). El 2019 es va tancar amb 181 actes, 70 més de les que es van registrar en tot el 2018 (111).

En total, aquest any la policia ha dut a terme 279 actuacions a requeriment de la ciutadania, de gener a octubre. Pel que fa als altres anys, el 2019 es van realitzar 338 actuacions i el 2018, 105, de gener a desembre. Aquest descens, tan de denúncies com d’actuacions, entre el 2019 i el 2020 s’explica, segons l'Ajuntament, per la situació de confinament.

Consells per evitar-les

Per part de la Policia Municipal es llancen diversos consells d'actuació. Entre ells, que els veïns comprovin que els pisos buits de la seva comunitat no tenen indicis d'ocupació i recomana instal•lar alarmes als pisos que siguin susceptibles de ser ocupats o càmeres als accessos de la comunitat.

També remarquen la importància de controlar els espais comuns perquè "des de l'exterior es doni la sensació que els pisos estan ocupats" i no obrir la porta a ningú que no sigui conegut, a més de tancar bé les portes d'accés.

Els col·lectius vulnerables

L'alcaldessa, Marta Madrenas, assegura al vídeo que molts veïns i veïnes estan "preocupats" per aquestes ocupacions i els diu que des de l'Ajuntament estan "treballant per aturar-les i eradicar-les". També recorda que si es tracta de famílies vulnerables intenten resoldre-ho a través de l'àrea de Drets Socials.

De fet, aquest any s'han aturat més de 100 desnonaments de persones vulnerables a l'espera de trobar altres solucions residencials per part dels serveis socials. A més, cal tenir en compte que de maig a juny es va aplicar una moratòria dels desnonaments.