El zelador d'Olot qualifica els crims com 'un error greu'

Acaba la fase d'instrucció i el cas ja pot anar a judici a l'Audiència de Girona

Joan Vila, acusat de matar onze ancians al geriàtric on treballava com a auxiliar d'infermeria, ha arribat als Jutjats d'Olot a dos quarts de 10 del matí dins una furgoneta dels Mossos d'Esquadra. La jutgessa l'ha citat per fer l'audiència preliminar, el tràmit que tanca la fase d'instrucció. Està previst que en el termini d'un mes el cas arribi a l'Audiència de Girona, que haurà de fixar una data per al judici, convocar els membres del jurat popular i citar els diversos testimonis i pèrits que declararan.

Aquest dimarts també han fet la vista de pròrroga de presó perquè el 21 del mes vinent farà ja dos anys que Joan Vila està a presó. Fiscal i acusacions particulars han demanat que el zelador estigui entre reixes fins que el cas arribi a judici. La seva defensa, en canvi, ha assegurat que no hi ha risc de fuga i ha demanat que Joan Vila estigui en llibertat. La jutgessa haurà de decidir si prorroga o no el temps en presó. 
L'acusat ha fet ús del seu torn de paraula per assegurar que no s'escaparia "mai" i també per admetre que ha comès "un error greu" i que no tornaria a passar. L'advocat de la defensa, Carles Monguilod, ha assegurat que Joan Vila té la mateixa actitud des del primer dia. "Li dóna la sensació que es parla d'una altra persona i no té la percepció que el que feia era assassinar ", ha explicat el lletrat que recorda que la defensa argumenta que el zelador pateix una alteració psíquica que ha "distorsionat" la seva percepció de la realitat. "L'esgarrifa considerar-se un assassí", ha assegurat Monguilod.

El fiscal, Enrique Barata, i els lletrats de l'acusació particular Rafel Berga, Jaume Dalmau i Jordi Coma, consideren que els crims que ha comès el zelador són prou greus per mantenir-lo a presó. "Com se sentirien les famílies, algunes veïnes del senyor Vila, si se'l poguessin trobar pel carrer", s'ha preguntat el lletrat Jaume Dalmau.

Berga i Dalmau -que representen vuit famílies de les víctimes- demanen 202 anys de presó per al zelador i també que no es pugui apropar a menys de 100 quilòmetres ni d'Olot ni de Castellfollit de la Roca, població on viuen els seus pares i on també resideixen familiars d'alguna de les víctimes. El fiscal demana 194 anys de presó i sosté que no hi ha cap pèrit que hagi diagnosticat algun trastorn a Joan Vila. El lletrat de la defensa demana 20 anys de llibertat vigilada.

Insolvent

El Jutjat de Primera Instància i Instrucció Número 1 d'Olot ha ordenat que el zelador del geriàtric 'La Caritat' ingressi una fiança de 710.000 euros per assegurar que es cobreixin les indemnitzacions dels crims. La interlocutòria alerta que si Joan Vila no ingressa aquesta quantitat, se li embargaran tots els béns. A més, el jutjat recorda que, quan es dicti condemna, el mateix geriàtric i la companyia asseguradora també hauran de fer-se càrrec de les indemnitzacions com a responsables civils solidaris.

La demanda de la fiança no s'ha fet finalment aquest dimarts, sinó que es farà a través d'un exhort als Jutjats de Figueres. Tot i això, el seu lletrat, Carles Monguilod, ja ha avançat que Vila es declararà insolvent perquè no té prou patrimoni per cobrir aquesta quantitat de diners. "El jutge preveu que en cas que no ho pugui cobrir o faci el geriàtric i una companyia asseguradora", ha recordat Monguilod. Les acusacions particulars ja han detallat que demanar que els altres responsables solidaris aportin la quantitat de diners per assegurar que les famílies de les víctimes cobraran les indemnitzacions.

La petició de responsabilitat civil feta pel fiscal ascendeix a 530.000 euros. El ministeri públic considera que hi ha 29 familiars directes de les onze víctimes que haurien de cobrar indemnitzacions, que oscil·len entre els 10.000 i els 35.000 euros. Es tracta de germans, fills, néts i altres familiars directes.