Santa Coloma de Farners no es declara municipi català lliure

L'equip de govern format per CiU i el PSC vota contra la moció perquè la considera "incompleta i precipitada"

"Era més còmode i més fàcil per mi aprovar-la que no aprovar-la", ha assegurat a la sortida del ple l'alcalde, Antoni Solà, que sosté que no han donat suport a la moció perquè el text estava incomplet, incloïa punts "impossibles de complir" i s'havia presentat sense consens i de forma precipitada. Aquests són, en resum, els arguments de l'equip de govern format per CiU i el PSC per tombar la moció presentada conjuntament pels set regidors d'ERC, Colomencs pel Canvi i la CUP.

El text, inspirat en mocions presentades en diverses poblacions de Catalunya, denuncia el greuge que viu el país, l'espoli fiscal al qual l'ha sotmès l'estat espanyol i insta Santa Coloma de Farners a declarar el municipi territori català lliure, a l'espera que el Parlament de Catalunya declari de forma unilateral la sobirania nacional de Catalunya.

"Si l'aprovéssim i ens fessin cas seria el suïcidi", ha afirmat Solà que s'autodefineix com a independentista. "Crec que hem entrat en un procés irreversible però s'ha de fer bé", ha afirmat l'alcalde que creu que mocions d'aquest tipus no ajuden a generar més adhesions a la causa independentista sinó a donar sensació de "desgavell". "No té sentit que cada ple aprovi una moció diferent", ha afirmat.

Les formacions que han presentat la moció han defensat que és "el moment" per aprovar aquest tipus de text perquè encara està ben viu l'esperit de la manifestació de l'Onze de Setembre. "Seria perdre una oportunitat", ha afirmat el portaveu d'ERC Joan Martí. "Com explicarà als veïns de Santa Coloma que anés amb autobús a la manifestació i ara vota en contra de la independència", ha qüestionat la regidora Carme Dilmé (ERC), visiblement decebuda.

Solà ha assegurat que té la consciència "tranquil·la" i que no hi ha cap falta de coherència en els seus arguments. Segons l'alcalde, la moció té altres punts discutibles com que només proposava consultar la ciutadania quan, sota el punt de vista de Solà, és una condició indispensable. "Si la majoria diu que no, em fotré, però són els catalans el que han de dir què ha de ser Catalunya", ha afirmat.

L'equip de govern ha demanat a la resta de grups que retiressin la moció i que en comencessin a elaborar una de nou, una acord "de mínims i amb consens" amb el qual tothom es pogués sentir còmode. "Creiem que ara és el moment", han argumentat els grups municipals que han presentat la moció.

Tot i que finalment no ha prosperat amb els nou vots dels regidors de CiU i el PSC, Solà s'ha compromès a proposar a l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) que elaborin una única moció que es pugui portar a aprovació dels 560 plens que formen part de l'associació. "Això sí que seria una demostració de força", ha afirmat l'alcalde que també ha demanat paciència i confiança en el procés liderat pel president del Govern, Artur Mas.