El PSC reclama diners per fer activitats extraescolars

Geli denuncia que 600 interins gironins estan a l'atur i que s'ha "precaritzat" la situació laboral dels professors

Els socialistes gironins han fet balanç de l'inici de curs a la demarcació. El primer secretari, Juli Fernández, ha afirmat que estan "molt preocupats" per les retallades en educació sobretot, diu, perquè sempre hi havia hagut un pacte "implícit" entre les forces polítiques catalanes per apostar per l'ensenyament. "Mai havia baixat el pressupost en educació, fins a aquest any", ha afirmat la diputada Marina Geli que ressalta que la reducció d'un 13,2% del departament en els dos darrers anys han contribuït a afegir "precaritat" en tots els sentits.

Segons Geli, que hi hagi més alumnes (3.655) i menys docents (246) evidencia que la qualitat de la docència baixarà per força i que la ràtio d'alumnes per aula sigui més alta. A més, també ha exposat que la situació dels docents que treballen ha empitjorat perquè alguns només cobren entre 450 i 500 euros. "Hi ha fins a 13 modalitats de contracte, alguns només per a algunes hores", ha lamentat Geli. Segons el PSC, hi ha 600 interins de les comarques gironines que s'han quedat a l'atur i algunes baixes laborals de professors que no es cobreixen.

El PSC denuncia que també hi ha necessitats educatives que queden desateses amb la disminució de recursos destinats a plans educatius d'entorn o a les aules de reforça i acollida. L'aplicació de la jornada intensiva també "preocupa" els socialistes que veuen un decalatge entre horaris laborals dels pares i hores de classe dels joves. Per això, creuen que caldria crear extraescolars o plans docents per omplir aquest "buit". Segons Pia Bosch, els pares no poden assumir pagar més en activitats extraescolars, per això proposaran a la Diputació de Girona que creï una línia de finançament perquè els ajuntaments i els centres puguin organitzar aquestes activitats.

Pel que fa als barracons, Marina Geli ha reclamat al Govern un calendari per anar-los retirant perquè "tenen data de caducitat". A més, també ha demanat al director dels serveis territorials a Girona, Albert Bayot, que "dialogui" més amb Ampes, sindicats i centres per "solucionar" problemes que han sorgit en algunes escoles relacionats amb els càterings o la carmanyola.

L'increment de l'IVA en material escolar o l'encariment de la formació professional són altres aspectes que, segons el PSC, no contribuiran a reduir una de les xacres del sistema educatiu català com és l'abandonament precoç de les estudis.