Comença el cribratge intensiu a la Bisbal d'Empordà, on el risc de rebrot havia superat els 900 punts

Salut fa una crida a la participació

Els tres dies de cribratge intensiu a la Bisbal d'Empordà ha començat aquest dilluns a la una de la tarda. L'objectiu és detectar casos asimptomàtics de covid-19 i tallar les cadenes de transmissió del virus fent testos antigènics ràpids (TAR) als més grans de 16 anys.

El cribratge es fa al pavelló Firal. Aquest dilluns l'horari ha estat d'una de la tarda a les vuit del vespre; dimarts, les proves es faran des de les nou del matí fins a les cinc de la tarda, i el dimecres, de nou, d'una de la tarda a les vuit del vespre.

Segons ha explicat el director dels sectors Garrotxa, Ripollès, Alt i Baix Empordà del CatSalut, Josep Carreras, el Departament ha decidit impulsar el cribratge a la Bisbal arran de l'alta incidència de coronavirus detectada fa dues setmanes, quan el ris de rebrot es va situar en 904,7. Ara, però, les xifres reflecteixen una tendència a la millora, amb un risc de rebrot de 221 i un Rt de 0,84: "El cribratge poblacional va adreçat a detectar persones asimptomàtiques, que és molt important perquè són gent que no saben que tenen covid i poden posar en risc el seu entorn".

Tallar cadenes de contagis

La mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, amb la finalitat de frenar l'expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària.

L'estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l'extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Salut també destaca la importància de fer l'aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

El cribratge l'organitzen amb la col·laboració de l'Ajuntament de la Bisbal d'Empordà, que col·labora en la logística i la difusió local, l'Institut Català de la Salut, que organitza el dispositiu, el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública i els Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE). Compten també amb la col·laboració de voluntaris de Protecció Civil que acompanyaran els veïns que participin en les proves.

L'alcalde de la població, Enric Marquès, ha fet una crida a la participació i, també, a complir estrictament amb l'aïllament en cas que el resultat del test sigui positiu.