Comencen les obres per ampliar l''Outlet' de la Jonquera

L'Ajuntament celebra que "en plena crisi" es facin projectes que "a la llarga donaran feina"

El Grup Escudero ha iniciat les obres d'ampliació de l''Outlet' de la Jonquera (Alt Empordà).

Les màquines han començat a remoure terra i a excavar el terreny que hi ha a tocar de l'actual aparcament en superfície per preparar-lo per al pàrquing soterrani que s'hi construirà. L'alcaldessa del municipi, Sònia Martínez, ha celebrat que en "plena crisi" es facin projectes que "a la llarga donaran feina i aire a l'economia".

El grup empresarial ha declinat fer declaracions i no ha concretat els terminis de l'actuació ni tampoc el cost de la inversió, que inicialment xifrava en uns 40 MEUR i que preveia doblar l'actual superfície del centre comercial.

La nova zona comercial comptarà amb 21.000 metres quadrats de superfície dedicada a la venda i combinarà les botigues 'outlet' amb les convencionals. De fet, Escudero va avançar el maig de 2018 que ja tenen pràcticament el 90% de l'espai compromès amb grans marques i franquícies com Inditex o H&M.

El projecte d'ampliació també incorporarà una zona d'oci "gratuït" –que encara no s'ha concretat- i un aparcament soterrani (per substituir les places que es perdran en superfície) amb capacitat per a uns 2.000 vehicles.

Els dos edificis es comunicaran per la "plaça" que hi ha al centre comercial i els aparcaments que es perdran, es recuperaran amb un pàrquing soterrani de dos nivells.

Escudero preveia aleshores invertir en aquesta ampliació entre 35 i 40 MEUR i començar els treballs abans que acabés l'any. De fet, assegurava que tenia el vistiplau de la Generalitat i que havia lliurat el projecte a l'Ajuntament del municipi perquè li donés el permís urbanístic. D'aquesta manera, el nou edifici estava previst que obrís al públic aquest 2020, fet que no ha passat.

La part nova tindrà una concepció una mica diferent de l'actual. En aquest sentit, Escudero va detallar que combinarà les botigues 'outlet' amb les convencionals. A més, seran de dimensions més grans. "Ara hi ha 60 botigues però la intenció no és doblar-les sinó que les que es facin noves tinguin més espai", afirmava Escudero.

Moltes comerços tancats

Martínez ha recordat que la inversió arriba en un moment especialment complicat per a la Jonquera, on gran part dels establiments comercials, supermercats i restaurants estan tancats per la falta de clients francesos. Martínez diu que "la situació es dramàtica a tot arreu" però que per al municipi el visitant francès suposa el 90% de la clientela. "Des de l'Ajuntament intentem fer bonificacions i ajuts per a autònoms però no tenim prou força per afrontar una situació econòmica com aquesta", afegeix.

La situació, de fet, també afecta directament l'Outlet, que continua tancat per les restriccions decretades pel Govern.