El Seprona obre una investigació per la batuda de coloms a Vilafant

Lex Ànima es planteja dur el cas a la Fiscalia de Medi Ambient de Girona

El Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil (Seprona) ha obert una investigació arran de la denúncia de Lex Ànima per la batuda de coloms a Vilafant (Alt Empordà). Segons han confirmat fonts del cos, han endegat les primeres investigacions per tal de determinar si procedeix o no obrir diligències.

L'entitat animalista va denunciar el cas aquest dimecres i assegura que es van matar a trets 4.500 coloms. Des del Departament d'Agricultura argumenten que l'actuació es va autoritzar per danys a l'explotació, quantificats en més de 90.000 euros en set anys i que es tracta d'una espècie cinegètica. Lex Ànima estudia ara dur el cas a la Fiscalia de Medi Ambient de Girona.

El cas es remunta al mes de juny. L'entitat ho ha denunciat davant del Departament de Territori i el Seprona demanant-los que investiguessin els fets. Ara, el Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil ha endegat les primeres investigacions. Segons l'entitat, en l'actuació que van dur a terme els Rurals es van matar 4.500 exemplars.

L'associació diu que, de fet, abans de la batuda es va utilitzar altres mètodes "cruents" com la instal•lació de gàbies trampa i sacrifici i que, davant la manca d'efectivitat, es va optar primer per detonacions de petards. Una mesura que, asseguren, va provocar les queixes dels veïns del barri Nova estació i l'entorn de Figueres, que ho van acabar denunciant a la Seprona. Lex Ànima diu que el cos va comprovar l'existència de contaminació acústica i va ordenar que "s'aturessin les detonacions".

Agricultura i el cos d'Agents Rurals, en canvi, afirmen que van actuar a requeriment de l'explotació de bestiar pels danys que els provocaven aquestes aus i que quantifiquen en més de 90.000 euros. Habitualment, són els caçadors els que s'encarreguen de fer batudes en espècies cinegètiques però, com que hi havia restriccions per la covid-19, se'n van encarregar els Rurals.