Un milió i mig de ciutadans col·lapsen Barcelona per reclamar la independència

La delegació del govern espanyol manipula les dades i xifra en 600.000 el nombre de manifestants

Un milió i mig de persones. Aquesta és la xifra històrica que han donat el Mossos d'Esquadra i l'Ajuntament de Barcelona de la massiva manifestació que ha omplert de gom a gom els carrers del centre de Barcelona per reclamar la independència. Es tracta d'una xifra superior a la manifestació del 10-J de fa dos anys, en contra de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre l'Estatut. Llavors, la Guàrdia Urbana va xifrar els participants en 1.100.000 persones, mentre que els organitzadors, Òmnium, va elevar la xifra a 1.500.000 persones.

Els ciutadans han omplert el Passeig de Gràcia una hora i mitja abans de l'hora oficial que estava prevista la manifestació, a les 18h de la tarda. El col·lapse provocat pels centenars de milers de ciutadans ha fet que molts manifestants pràcticament no hagin pogut avançar i membres de l'ANC han hagut d'abandonar la capçalera per poder arribar a temps al Parlament de Catalunya on està previst que els rebi la presidenta Núria de Gispert. Centenars de persones també han optat per baixar caminant pels carrers paral·lels al Passeig de Gràcia per poder avançar.

Al llarg de les últimes hores, el centre de Barcelona s'ha convertit en un clam per reclamar la independència de Catalunya i s'ha omplert d'estelades i senyeres. S'han pogut sentit proclames com 'Què vol aquesta tropa, un nou estat d'Europa. Què vol aquesta gent, Catalunya independent', així com els tradicionals crits d'independència. Tot plegat acompanyat del cant dels Segadors i cançons emblemàtiques com l'Estaca i la Gallineta de Lluís Llach.

Manipulació espanyolista

La delegació del govern espanyol a Catalunya ha manipulat les dades del nombre d'assistents i els ha xifrat en 600.000 persones. La representació catalana de l'executiu de Rajoy parla d'una "nombrosa manifestació", però el número que dóna no arriba ni a la meitat del que han proporcionat la Guàrdia Urbana de Barcelona i els Mossos d'Esquadra. En un comunicat, la delegació a Catalunya del govern estatal parla d'"estimacions coincidents del Cos Nacional de Policia i de la Guàrdia Civil".

D'aquesta manera, els organismes dependents del Govern de Madrid han intentant minimitzar l'impacte real de la manifestació en un clar exercici de manipulació per tal d'enganyar als ciutadans afins al pensament nacionalista espanyol.