El Consell Comarcal de la Selva aprova un pressupost de gairebé 48 MEUR per al 2021

ERC, C's i CUP hi han votat en contra

El Consell Comarcal de la Selva ha aprovat un pressupost de 47.721.270,69 euros per a l’exercici 2021, cosa que representa 3,5 milions d’euros d’increment respecte de l’exercici 2020, és a dir un increment del 7.98%. El pressupost s’ha aprovat amb els vots favorables de l’equip de govern format per Junts per Catalunya, PSC i Independents de la Selva. En Comú-Guanyem s’ha abstingut  i ERC, Ciutadans i la CUP han votat en contra.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, ha explicat que “si bé el pressupost de l’any 2018 era de només 36,6 milions d’euros i el del 2019 va fer un gran salt de fins els 43,5 milions d’euros per la incorporació de la facturació del Consell als ajuntaments de la recollida de residus, que fins llavors facturava NORA directament a aquests ajuntaments.” Del 2019 al 2020, ha continuat Balliu, l’increment del pressupost de l’ens selvatà va ser molt inferior, concretament d’1,41% i aquest 2021, amb quasi un 8% d’increment , l’ens selvatà torna a fer un salt important.

En l’actualitat, el pressupost de l’ens selvatà és el més important de Catalunya d’un consell comarcal. Tal com ha explicat el president selvatà en el transcurs de la sessió plenària, només s’acosten al pressupost del Consell Comarcal de la Selva grans consells com el del Maresme o Osona.

Pel que fa a les grans línies del pressupost, els ingressos venen essencialment de les taxes i preus públics que repercuteixen als ajuntaments, així com de les transferències que fan les altres administracions, sobretot la Generalitat de Catalunya. Això representa un 50% taxes i preus públics i 50% transferències corrents.

El pressupost de l’ens selvatà integra, ja que estan dins del que s’anomena el seu perímetre de consolidació, els pressupostos de Nora i el Patronat del Castell de Montsoriu.

El pressupost del Patronat del Castell de Montsoriu puja a 117.044€, amb un increment important del 18,77%, ja que es preveu un increment en la promoció de visites i en el nombre d’aquestes visites. La previsió d’endeutament a 31 de desembre de 2021 se situaria en un 2,70%. Aquesta proposta de pressupost compleix amb el principi d’estabilitat pressupostària tant a nivell de consell com a nivell de consolidat.

Aquest increment de 3,5 milions d’euros del pressupost del 2021 respecte al del 2020 passa principalment pel cost de la recollida de residus. El que factura NORA passa de 12,5 milions d’euros a 13,4 milions d’euros. Hi ha un increment de 883.137,03 €.

Aquest increment es justifica per la pujada de tarifes, inexistent a Tossa i molt petita a Blanes, però que a comarca i planta ha estat significativa: 7,02% a planta i 4,83 a comarca. I en una altra part es justifica pel canvi del sistema de recollida de contenidors a porta a porta a Sils, Caldes i Hostalric, que representarà un increment de la facturació a aquests ajuntaments de quasi 300.000 €.

Un altre dels motius principals d’aquest augment en el pressupost d’enguany són les ajudes al menjador. Hi ha hagut un increment molt important de les ajudes al menjador, que passen dels 2,2 milions d’euros als 2,8 milions d’euros, amb un increment concret de 631.861,80 €.

El president de l’ens selvatà, Salvador Balliu, ha assenyalat que “això és així ja que s’han mantingut les gratuïtats i les ajudes del 50% s’han passat totes al 70%, cosa que ha provocat aquest augment”. Un esforç que, segons Balliu, ha fet el departament de Serveis a la Ciutadania en consonància amb les necessitats que està generant la crisi actual.

Pel que fa el Departament d’Atenció a les Persones, també hi ha dos increments importants: el de SUMAR, que augmenta el preu del servei en 260.487 €. En aquest punt, el màxim responsable de l’ens selvatà ha recordat que des de fa temps es reclama una millora en el finançament per part de la Generalitat que ells mateixos reconeixen que està molt baix pel cost del servei i no podem fer pagar més ni als usuaris ni als ajuntaments. També hi haurà una millora al Contracte Programa de Benestar Social, que ha augmentat alguns conceptes com ajuts d’urgència, algunes retribucions de personal, SIFE..., entre altres, amb una puja global de 316.000 €.

La inversió prevista per al castell de Montsoriu també suposa un increment en el pressupost d’aquest any ja que, segons ha avançat Balliu, està previst que es faci una inversió de 536.950 € al castell, que si ho concedeixen, haurà d’estar finançada per l’1,5% cultural del Ministerio de Fomento. Un altre dels punts importants que ha suposat aquest increment al pressupost és la inversió de 350.000 € que es farà en equipaments informàtics sobretot per adaptació al teletreball.

En el transcurs de la sessió plenària també s'ha fet l'aprovació inicial de la modificació de la taxa T-09 per la prestació de serveis de gestió cadastral, gestió tributària, recaptació i inspecció per part del Consell Comarcal de la Selva i del preu públic P-02 CM per la venda de productes de marxandatge al Castell de Montsoriu.  També s'ha fet l'aprovació inicial de la modificació de l’ordenança fiscal F-01 Tarifa del servei de menjador escolar de la Selva i de l’ordenança fiscal P-16 de preus públics per a la prestació del servei comarcal de prevenció d’incendis forestals en el compliment de les obligacions que es deriven de l’aplicació de la llei 5/2003. PRP2020/619

Finalment, el ple també ha aprovat la designació d'un Interlocutor únic del Consell Comarcal de la Selva amb l'Agència Estatal de l'Administració Tributària.