3.655 alumnes més i 246 professors menys

El 75% dels centres faran jornada intensiva però Ensenyament adverteix que la podrien eliminar si empitjoren els resultats acadèmics

El director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Albert Bayot, ha assegurat que tot i el descens del pressupost no han aplicat cap "mesura indiscriminada". "Tots els ajustos s'han fet pensant en deixar el mínim de gent possible sense feina", ha assegurat. Aquest curs 2012-2013 comença a les comarques gironines amb aquest increment el 3,2% de l'alumnat i gairebé 250 professors menys.

Als centres educatius de les comarques gironines hi haurà 4.493 professors d'infantil i primària i 3.445 de secundària. Bayot també ha recordat que aquest divendres mateix s'adjudiquen més de 800 places per a substitucions. Per això, assegura que la majoria d'interins que aquest any no han tingut plaça, continuaran tenint feina com a substituts. Ensenyament assegura que les hores de docència augmentaran encara que hi hagi menys professors i que no hi haurà aules massificades.

Segons les ràtios d'alumnes per aula, a 224 grups de P3  hi haurà menys de 25 alumnes per aula mentre que a 154 grups hi haurà més de 25 alumnes, arribant a un màxim de 28. A ESO hi haurà menys de 30 alumnes a 137 classes i entre 30 i 53 grups a 133 instituts.

El curs començarà amb cinc centres que estrenen edifici: l'institut Ridaura de Castell-Platja d'Aro; les escoles El Morrot i Sant Roc d'Olot; l'escola Pi Verd de Palafrugell i l'escola La Bòbila de les Preses. A més, es posen en funcionament dos nous centres; la secció institut a Riells i Viabrea i una nova escola a Banyoles en barracons. Bayot ha destacat que han disminuït el nombre de mòduls prefabricats a les comarques gironines i han passat de 308 el curs passat a 285 aquest any.

Pel que fa a nova construcció, rehabilitació, ampliació o actuacions de millora per al 2013, Bayot ha detallat que preveuen destinar 24,5 MEUR a construir tres nous centres, ampliar-ne dos i fer 65 actuacions de millora. L'Escola Pericot de Girona costarà més de 5,4 MEUR i la previsió és que estigui acabada el juny del 2013. L'Escola sa Forcanera de Blanes amb 6,19 MEUR estarà acabada el febrer del 2014 i l'escola Montserrat Vayreda de Roses estarà enllestida al llarg del 2014 i costarà poc més de 5 MEUR.

Les ampliacions seran a l'institut Sobrequés deGirona i a l'escola Alzina reclamadora de Fontcoberta. Les feines costaran gairebé 6,6 MEUR.

Bayot ha explicat que l'aposta decidida del Govern és reduir el fracàs escolar i aconseguir que molts més alumnes continuïn estudiant un cop acabat l'ESO. Aquest any ja han incrementat en nou l'oferta en cicles formatius i hi ha gairebé 100 alumnes més matriculats. A més, han creat una nova via d'accés als cicles formatius per a persones que no tenen la titulació acadèmica requerida.