Salut programa les primeres jornades de cribratge intensiu a Banyoles i Olot

Comencen demà 25 de novembre i s’allargaran durant les properes setmanes

En el marc de la nova estratègia del Departament de Salut d’intensificar els cribratges poblacionals per frenar els casos de covid-19 a Catalunya, demà s’inicien els primers cribratges intensius, que a la Regió Sanitària de Girona començaran per Olot (Garrotxa) i Banyoles (Pla de l'Estany).

Les dates i espais de les proves a Olot són:

Dies i horari: 25, 26 i 27 de novembre de 10h a 17h
Lloc: Pavelló Firal d'Olot, Recinte de l'Antiga Estació (Carrer Madrid, 17800 Olot)

Banyoles:

Dies i horari: 25, 26 i 27 de novembre de 10h a 17h

Llocs: 25 de novembre: Pavelló Esportiu de la Draga (Passeig de la Draga, s/n)
26 de novembre: Pavelló Can Puig (Carrer Boi Juscafresa, s/n)
27 de novembre: Pavelló la Farga (Passeig Mas Riera, 22)

En el cas de la ciutat de Banyoles es demana que els veïns i veïnes hi participin el dia que es realitza en el pavelló més proper al seu barri.

Des del Departament de Salut s’ha decidit començar per aquests municipis donada l’alta incidència que encara hi ha actualment. A la capital del Pla de l’Estany, aquesta setmana el risc de rebrot se situa als 746 i s’han detectat 94 casos positius. Un 12% de les proves fetes (ja siguin testos antigènics ràpids o PCR) estan donant positiu. La situació és molt semblant a la de la setmana passada, quan hi havia un risc de rebrot de 752 i es van detectar 79 positius.

A la capital de la Garrotxa la situació epidemiològica el risc de rebrot és de 402, mentre que la setmana passada estava a 817. A Olot, aquesta setmana s’han detectat 70 casos, mentre que la setmana passada eren 138. El percentatge de positius és de 7,23%.

Pensat per a tallar cadenes de contagis en majors de 16 anys

La mesura està dirigida a la població asimptomàtica de més de 16 anys, amb la finalitat de frenar l’expansió del virus i trencar les possibles cadenes de transmissió comunitària. La tècnica a utilitzar serà el test antigènic ràpid (TAR).

L’estratègia de fer proves a la comunitat es fa per aturar l’extensió del virus, és a dir, per assegurar que persones infectades no el transmetin a altres persones. Es tracta de detectar el màxim nombre possible de persones contagiades, ja que n'hi ha que no presenten símptomes i poden, sense saber-ho, transmetre el virus a la seva família, amics i altres persones del seu entorn. Cal destacar la importància de fer l’aïllament que determinin els professionals sanitaris en cada cas.

Els cribratges intensius de la Regió Sanitària Girona compten amb la col·laboració dels ajuntaments implicats, que col·laboren en la logística i la difusió local, l’Institut Català de la Salut, que organitza el dispositiu, i el Servei de Vigilància Epidemiològica de Salut Pública.

Les proves per a la detecció de la covid-19 a les persones amb símptomes es continuen fent, com fins ara, als Centres d’Atenció Primària (CAP) i als Centres d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP).