El confinament de cap de setmana deixa una imatge inèdita a Platja d'Aro amb els comerços tancats

Els restauradors asseguren que la majoria no obrirà el dilluns

Malestar entre el sector turístic de Platja d'Aro (Baix Empordà) pel manteniment del confinament perimetral decretat pel Govern. Hostalers i comerciants asseguren que aquesta mesura els "escanya" perquè a l'hivern depenen dels visitants de Barcelona i la seva àrea metropolitana. Tot plegat ha fet que des de fa unes setmanes hi hagi un fet "inèdit" al municipi: veure comerços tancats els dissabtes i diumenges. I és que els carrers de Platja d'Aro han passat de ser dels més concorreguts de les comarques de Girona els caps de setmana, a mostrar una imatge "desèrtica" últimament.

Per això, des del sector es demana que hi hagi "comprensió" per part de l'administració, almenys per "salvar la campanya de Nadal". "El tancament en cap de setmana és un canvi importantíssim per a nosaltres, i més tenint en compte que vàrem ser pioners en el fet de poder obrir aquests dies", assenyala el president de l'Associació d'Empresaris Castell-Platja d'Aro S'Agaró (ADEM), Manel Canadell.

El problema, explica Canadell, és que si se manté de manera estricta el pla decretat per Salut serà "complicat" poder fer una bona campanya de Nadal. "Per a nosaltres és el coixí que necessitem per poder afrontar els primers mesos de l'any amb un mínim de garanties", remarca.

Una "bona mesura", assenyala el sector, seria poder flexibilitzar les restriccions de mobilitat de cara al pont de la Puríssima, per tal de poder complementar el Nadal. "Venim d'uns mesos d'octubre i novembre dolents i seria bo poder agafar aire fins que arribi Setmana Santa que és quan tornem a tenir moviment", concreta Canadell, que ha recordat que Platja d'Aro "no és Barcelona" i per tant, no hi ha prou clientela per mantenir l'autoconsum.

La restauració no obrirà

Qui ja ha descartat obrir de cara a dilluns és la restauració mentre es mantingui el confinament perimetral. El sector es mostra "molest" perquè "no surt a compte" aixecar de nou la persiana si només pots comptar amb els clients de Platja d'Aro. "Senzillament no dona", lamenta el responsable d'hostaleria de l'ADEM, Joan Díaz.

"Més d'un no podrà aguantar perquè les mesures que s'han pres de suport no són suficients per afrontar el pagament d'impostos i altres despeses. Si a sobre no podem obrir els caps de setmana, creiem que hi haurà molts negocis que no podran resistir", lamenta Díaz.

Un 90% menys de mobilitat

Les restriccions imposades pel Govern han desembocat amb una caiguda del 90% de la mobilitat a Platja d'Aro durant els caps de setmana. En aquest sentit, l'alcalde de la localitat, Maurici Jiménez, explica que es nota de manera "important" i espera que es puguin "relaxar" les mesures.

De fet, Jiménez veu amb bons ulls la possibilitat de tornar a un confinament per regions en funció del risc de contagi. El batlle baix-empordanès recorda que durant la primavera i l'estiu van contenir bé la pandèmia, tot i que Platja d'Aro va ser un dels destins turístics més sol·licitats. Amb tot, Jiménez espera que de cara a l'any vinent les fronteres estiguin obertes i tornin a rebre visitants estrangers.