L'equip de govern de Figueres aprova un pressupost de 63,5 MEUR per al 2021

Els dos grups de l'oposició, Junts per Figueres i Ciutadans, es queden sols votant en contra

Figueres (Alt Empordà) ha celebrat avui el primer ple presencial dels 21 regidors després de diversos mesos, en una sala de plens remodelada però sense públic ni premsa. La sessió extraordinària ha servit per aprovar modificacions de crèdit per ajudar al comerç afectat per les restriccions i per aprovar inicialment els comptes per a l'any vinent.

L'equip de govern, en majoria, els ha tirat endavant però ho ha fet sense el suport de l'oposició: els deu regidors (Junts per Figueres i Cs) s'han quedat sols votat-hi en contra. El portaveu de Junts, Jordi Masquef, és qui menys bel•ligerant s'ha mostrat. En aquest sentit, ha agraït la "mà estesa" de l'equip de govern però li ha demanat concrecions. Malgrat això, ha dit que no podien donar-hi suport. "És el seu pressupost i creiem que no hi ha la nostra empremta", ha afirmat. Masquef també ha criticat que s'hagin augmentat els impostos en plena pandèmia.

Per la seva banda, el portaveu de Cs, Héctor Amelló, ha afirmat que han incrementat els impostos per poder augmentar la despesa pública. A més, ha criticat que s'augmenti l'endeutament municipal i que es demani un crèdit de gairebé 7 MEUR per fer front a les inversions. "Crec que aquestes polítiques poden acabar sent un fracàs i posar els comptes públics al límit", ha afegit.

Amelló també ha lamentat que no hagin inclòs cap de les seves 56 propostes però l'alcaldessa, Agnès Lladó, li ha replicat que eren una "carta als reis" sense concrecions econòmiques i que ni amb el pressupost de l'Ajuntament de Barcelona es podien afrontar. "Vostès proposen reduir impostos i incrementar la despesa. Vostès si que deuen tenir una màquina de fer bitllets", li ha etzibat. "La voluntat de diàleg hi és i hi serà però ha de ser bidireccional", ha afegit.

Lladó també ha defensat els comptes i ha dit que es tracta d'un pressupost "expansiu" i "solidari", que no només busca atendre l'emergència social sinó també la reactivació econòmica.

Lectors de matrícules

Durant el ple, el vicealcalde, Pere Casellas, també s'ha compromès amb els grups –a petició de Junts per Figueres- a crear un grup de treball i a signar un document per estudiar la instal·lació de lectors de matrícules. Casellas ha explicat que el sistema per creuar dades es molt complex però ha dit que es podrien utilitzar les càmeres que ja hi ha al barri de Sant Joan i les que s'instal•laran al centre, a banda de decidir en quins punts més se'n posen sota "criteri policial".

Més de 8 MEUR en inversions

El pressupost que s'ha aprovat inicialment aquest dimecres s'enfila fins als 63,5 MEUR, un 6,48% més que l'exercici anterior (59,6 MEUR). D'aquests, 8,4 milions es destinaran a inversions. Per fer-ho, l'Ajuntament preveu demanar un préstec de 6,9 MEUR i espera vendre la Casa Nouvilas per gairebé 1,2 MEUR. Entre els principals projectes hi ha l'escola Carme Guasch (300.000), la segona fase d'obres de la Casa Natal de Dalí (768.400 euros), el nou pavelló municipal (1,5 MEUR) o accions d'adequació de l'espai públic (760.000 euros).

En l'àmbit de seguretat, mantindrà l'augment de 800.000 euros i la incorporació de quatre nous agents de Guàrdia Urbana. També incrementarà la despesa social un 15,44%. Baixaran en canvi les despeses previstes en esdeveniments i festes per la situació actual.