La Fundació Príncep de Girona paga 12.000 euros al mes al controvertit Arcadi Calzada

Està investigat per facturar mig milió d'euros a l'empresa de la seva filla

Des de l'àrea de comunicació de la fundació s'ha indicat que l'únic càrrec remunerat és el de Calzada però que és una qüestió interna de la institució i no han confirmat ni desmentit les xifres salarials mensuals que podria percebre l'expresident de Caixa Girona. Tal com informàvem dilluns, Calzada està essent investigat per la Generalitat arran de conductes 'sospitoses' durant els seus darrers anys de mandat a Caixa Girona, relacionades amb la compra-venda d'obres d'art. També se l'investiga perquè la Fundació Caixa Girona hauria facturat 500.000 euros en un any i mig a la societat Juno Consulting, que té seu social al despatx privat de Calzada i és propietat de la seva filla i el seu gendre.

Relacionat amb Millet i Prenafeta

Calzada, exalcalde d'Olot, expresident de la Diputació gironina i diputat al Parlament per CiU entre 1984 i 1996, ha estat membre de nombrosos patronats i consells d'administració catalans, entre els quals el Túnel del Cadí, l'Ateneu Barcelonès, la Fundació del l'Hospital Trueta de Girona o el FC Barcelona. A més de presidir Caixa Girona i la seva fundació, va ser vicepresident del Palau de la Música catalana, gestionat per Fèlix Millet, i patró de la Fundació Catalunya Oberta, vinculada a Lluís Prenafeta.

Una Fundació impopular

Cal recordar que la Fundació Príncep de Girona va ser promoguda pels sectors monàrquics catalans -entre els quals cal comptar-hi el comte de Godó o els responsables de la Fundació Gala-Salvador Dalí- després de la crema de fotografies del Borbó, que va tenir com a epicentre la capital gironina. Així, la fundació naixia per 'rentar la cara' de Girona davant la monarquia espanyola, amb la voluntat d'esdevenir 'el nexe que mantingui i intensifiqui la vinculació de la Corona amb Catalunya' enmig d'una 'societat a la recerca de referents', en paraules dels responsables de la Fundació espanyola.

La institució, que vol 'acostar la figura de Don Felipe a Catalunya i a la inversa', va néixer el març de 2009 enmig de diverses campanyes en contra, i de moment ja compta amb una seixantena de patrons que aporten uns 60.000 euros anuals a la Fundació.

Hi figuren la majoria de grans empreses del país que paguen la taxa a la Casa Reial. Entre elles Abertis, Agbar, Telefònica, Indra, el Grup Godó, BBVA, La Caixa, Gas Natural i la mateixa Caixa Girona. També forma part del patronat la Cambra de Comerç de Girona.